Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Υπόθεση Τόσκο: Δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος λέει ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των οκτών κατηγορουμένων για χαμηλότερης απαξίας αδικήματα από αυτά που παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Δεν βλέπει ανθρωποκτόνο δόλο πίσω από την υπόθεση θανάτου του 28χρονου Βούλγαρου οπαδού, Τόσκο Μποτζατζίσκι ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη σημερινή αγόρευσή του μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά πως όλες οι πράξεις που φέρεται να τέλεσαν οι κατηγορούμενοι κινούνται στον χώρο των πλημμελημάτων.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση θα έπρεπε να απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και όχι ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο», τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας προτείνοντας την ενοχή των οκτώ κατηγορούμενων για χαμηλότερης απαξίας αδικήματα από τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Ειδικότερα, αναφορικά με την 27χρονη που οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο που πέρασε πάνω από τον άτυχο νεαρό πρότεινε την ενοχή της για ανθρωποκτονία από αμέλεια, λέγοντας πως θεωρεί ότι δεν έχει πρόθεση να τον σκοτώσει. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν προκύπτει ηθική αυτουργία εφόσον ο θάνατος δεν επήλθε με δόλο, προτείνοντας ο 49χρονος τότε σύντροφός της να κριθεί ένοχος μόνο για συμπλοκή και διατάραξη κοινής ειρήνης. Για τα ίδια αδικήματα πρότεινε την ενοχή άλλων πέντε κατηγορούμενων ενώ για έναν, τη συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.

Διαβάστε ακόμα: Νέα εκδοχή στη δίκη Τόσκο: Δεν υπήρχε συνοδηγός, λένε δύο αυτόπτες μάρτυρες

«Ήταν σε πανικό, δεν ήθελε να σκοτώσει»

Την περιγραφή της μοιραίου σκηνικού που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιανουαρίου του 2020 επιχείρησε ο εισαγγελέας όπως προέκυψε τόσο από τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και όσα είπαν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 27χρονη κοπέλα ήταν μόνη της στο αυτοκίνητο όταν βρέθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, αναφέροντας ότι ο σύντροφός της βγήκε από αυτό.

«Θεωρώ ότι δεν αντιλήφθηκε τον πρώτο οδηγό πεσμένο στο οδόστρωμα. Όταν πλησίασε στο μέρος που ήταν πεσμένος ο Τόσκο, δέχτηκε μια εχθρική επίθεση με κοντάρια στο αυτοκίνητό της. Θεωρώ ακόμα πως δεν ήταν σε συνεννόηση με τον σύντροφό της. Δεν φαίνεται να γνώριζε ότι αυτό το άτομο ήταν ο Τόσκο και πιστεύω ότι σίγουρα δεν ήξερε ότι ήταν ένα πρόσωπο μισητό στους οπαδούς του ΠΑΟΚ που ήθελαν να τον βλάψουν. Η κατηγορούμενη ήταν σε πανικό», είπε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στον τρόπο που προκλήθηκε ο θάνατος από το αυτοκίνητο. «Δεν κινείται ευθεία πάνω του σαν να έχει δόλο. Αντίθετα κάνει ελιγμό δεξιά που δείχνει ότι θέλει να αποφύγει το εμπόδιο» ανέφερε τονίζοντας ακόμα ότι θεωρεί πως δεν έκανε όπισθεν για να ξαναπεράσει από πάνω του αλλά ότι λόγω του ότι το αυτοκίνητο πάτησε το πόδι του θύματος, έκανε ένα γκελ φεύγοντας προς τα πίσω και στη συνέχεια μάρσαρε για να ξεφύγει από το πλήθος.

«Ήταν αμέλεια, βαριά αλλά αμέλεια. Συνειδητή θα έλεγα γιατί η ίδια πίστευε ότι θα αποφύγει τον πεσμένο. Κατάλαβε ότι έγινε κάτι κακό, ότι δεν πάτησε κάτι απλό αμέσως μετά καθώς φαίνεται να κινείται αργά για λίγο πρώτου αναπτύξει ταχύτητα. Ωστόσο δεν είχε δόλο. Γιατί να το κάνει η ίδια ενώ το πλήθος θα μπορούσε να τον αποτελειώσει σε δευτερόλεπτα;», είπε χαρακτηριστικά.

«Ευφυής και έμπειρος ο 49χρονος»

Συνεχίζοντας την αγόρευσή του με την περίπτωση του 49χρονου κατηγορούμενου, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως η συμπεριφορά του ταιριάζει στη συμμετοχή πάρα στην οργάνωση του επεισοδίου και την ηθική αυτουργία. «Οι υπόλοιποι έξι προκύπτει ότι ήδη βρίσκονταν σε σχηματισμό στο σημείο που σημαίνει ότι δεν είχε εμπλοκή στην οργάνωση ο κατηγορούμενος», είπε.

Διαβάστε ακόμα: Υπόθεση Τόσκο: «Από ένα ολέθριο λάθος μου, μία κοπέλα κατηγορείται για ανθρωποκτονία»

Τον χαρακτήρισε άνθρωπο ευφυή και έμπειρο, λέγοντας πως αν είχε σχεδιάσει την επίθεση αλλά και το μοιραίο συμβάν θα είχε φροντίσει να καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Σχολιάζοντας τη μαρτυρία του φίλου του άτυχου νεαρού, που είπε ότι αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο «καθώς είχε το βλέμμα του φονιά», τοποθετώντας τον παράλληλα μέσα στο αυτοκίνητο, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως όπως προκύπτει από τη διαδικασία, ο κατηγορούμενος δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν άλλον και ούτε βρισκόταν στο αυτοκίνητο.

«Δεν ήταν μέσα. Από τα χτυπήματα πιθανόν ο μάρτυρας να μην μπορούσε να αντιληφθεί τον χώρο και να του έμεινε ένα βλέμμα. Η αναφορά του για το βλέμμα του κατηγορούμενου δεν είναι τυχαία καθώς εμείς από την έδρα μπορούμε να δούμε ότι είναι έντονο και τον ξεχωρίζει ως παρουσία από τους υπόλοιπους στον χώρο», σημειώνοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι δεν αποτέλεσε τον εγκέφαλο της επίθεσης.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενος συμείωσε ότι όλοι βρέθηκαν στον τόπο της εμπλοκής, ενώ για έναν ότι απλά μετέφερε τον φίλο του στο σημείο.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.