Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Όχι» στο γυμναστήριο με διπλή μάσκα λένε οι αθλούμενοι

Καταιγισμός μηνυμάτων από πελάτες που διαμαρτύρονται για τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Δεν ανοίγουν όλα τα γυμναστήρια στη Θεσσαλονίκη

Η ημέρα που όλοι οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων περίμεναν να δουν τις επιχειρήσεις τους να ξαναζωντανεύουν έφτασε - ανοίγουν αύριο τις πύλες τους - ωστόσο δηλώνουν ανήσυχοι για το αν και κατά πόσο οι πελάτες τους μετά την ανακοίνωση τΚων νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων θα δώσουν το «παρών».

Τα πρώτα μηνύματα όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης, είναι αποθαρρυντικά καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και συνάδελφοι του δέχονται καταιγισμό μηνυμάτων ακόμη και από πελάτες τους, φανατικούς οπαδούς της γυμναστικής, που τους λένε πως δεν θα βρεθούν άμεσα στους χώρους των γυμναστηρίων.

Αγκάθι αποτελεί η χρήση από τους αθλούμενους είτε διπλής μάσκας, είτε μονής μάσκας ΚΝ95 ή FFP2. Σε περίπτωση που οι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα, μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως λέει ο κ. Κοπαρανίδης, 9 στα 10 άτομα που επικοινωνούν μαζί του, και είναι μεταξύ των ηλικιών 20 έως 45 ετών που αποτελούν, συνήθως, και τους... ορκισμένους λάτρεις των γυμναστηρίων να του τονίζουν πως «με διπλή μάσκα δεν μπορούν να αθληθούν». Αν κάποιος κάνει διάδρομο ή βάρη πχ είναι αδύνατο, όπως λένε γυμναστές, να μπορέσει να αθληθεί χωρίς να αισθανθεί δυσφορία.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη φορά που τα γυμναστήρια άνοιξαν, μετά το πρώτο lockdown, η μάσκα κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης δεν ήταν υποχρεωτική.

Αν και την Παρασκευή που μας πέρασε, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύουν από αύριο στα γυμναστήρια, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων απέστειλε επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας να αρθεί εντελώς η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους αθλούμενους κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μορφής σωματικής άσκησης μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κάποια σχετική ενημέρωση.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων «η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης είναι επιστημονικά άτοπη και εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία του αθλούμενου».

Δεν θα ανοίξουν όλα τα γυμναστήρια στη Θεσσαλονίκη

Το πολύμηνο λουκέτο στο χώρο των γυμναστηρίων, εκτιμάται πως έχει ήδη οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον του 10% του δυναμικού της Θεσσαλονίκης, που είναι περί τα 250 στην πόλη. Την ίδια ώρα χάνονται θέσεις εργασίας καθώς αύριο που είναι η επίσημη πρώτη για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, κάποιοι ιδιοκτήτες προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε απόλυση εργαζόμενων τους φοβούμενοι την εκτιμώμενη χαμηλή κινητικότητα. Κάποιοι ιδιοκτήτες θα τα λειτουργήσουν μόνοι τους, ενώ κάποιοι άλλοι αναβάλουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους για το επόμενο διάστημα.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που στράφηκαν σε άλλους κλάδους, όπως δυο περιπτώσεις στην Αθήνα που μπήκαν στο χώρο της εστίασης.

Όπως όλα δείχνουν βαρόμετρο, θα αποτελέσει ο Σεπτέμβριος καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα για το ποιοι θα επιβιώσουν, ποιοι θα συγχωνευτούν και ποιοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο.
 
«Η χρονική περίοδος που ανοίγουμε είναι λάθος, καθώς το καλοκαίρι ελάχιστος κόσμος πηγαίνει στα γυμναστήρια. Οικονομικά θα μπούμε μέσα. Ωστόσο για να μπορέσουμε το Σεπτέμβριο, να λειτουργήσουμε με καλύτερους όρους, έχοντας επαναφέρει μέρος του πελατολογίου μας και νέους πελάτες, πρέπει να το κάνουμε. Τον Σεπτέμβριο θα φανεί ποιος θα αντέξει» αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης υπογραμμίζοντας πως όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Θεσσαλονίκη, θα δούμε αγοροπωλησίες, συνενώσεις και λουκέτα το επόμενο διάστημα.