Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο δρόμος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος - Εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια (video)

Στις αρχές του έτους η έναρξη των πρόδρομων εργασιών - Την Άνοιξη αρχίζει η κατασκευή - Τα χαρακτηριστικά του εμβληματικού έργου - Δείτε βίντεο από το πώς θα είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του πρώτου από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Ολοκαυτώματος, καθώς εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια ανέγερσής του από την υπηρεσία Δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης

Στις αρχές του έτους αναμένεται η έναρξη των πρόδρομων εργασιών του έργου, ώστε την άνοιξη του 2024 να εκκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή του Μουσείου, που θα ολοκληρωθεί το 2026.

Δείτε εδώ βίντεο από το πώς θα είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Σαμαράς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», που αποτελεί τον project manager του έργου, απαιτήθηκε ένας Νόμος και δύο Προεδρικά Διατάγματα, που κατέστησαν δυνατή την ολοκλήρωση της αδειοδότησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξελίσσεται ήδη η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών και στις αρχές του έτους θα έχουμε τον Ανάδοχο Εργολάβο για τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων. «Με την έμπρακτη υποστήριξη όλων των αρμόδιων φορέων ευελπιστούμε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ένα αιώνιο σύμβολο μνήμης και ελπίδας με παγκόσμια ακτινοβολία, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του εντός του 2026, αποτελώντας το πρώτο εμβληματικό έργο διεθνούς ακτινοβολίας που θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη», τονίζει και προσθέτει: «Η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας του έργου αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας ορόσημο, καθώς ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής του στις αρχές του 2024. Η ένωση εταιρειών “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί” και Hill International ως Project Manager κατάφερε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ανυπέρβλητα προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή»

Υπενθυμίζεται ότι για το εμβληματικό έργο (που υλοποιεί η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και από δωρεές όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά), χορηγήθηκε τους τελευταίους μήνες η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), καθώς και η έγκριση των υψομετρικών μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του έργου Πέτρο Μακρίδη από τους Makridis Associates, Meira Kowalsky από τους Efrat-Kowalsky Architects, Tim Heide και Verena von Beckerath από τους Heide & von Beckerath, και γενικά από τους μελετητές του έργου η Οριστική μελέτη του έργου στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κίντλ και της γενικής προξένου Θεσσαλονίκης Σίμπυλλα Μπέντικ, του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του νεοεκλεγέντα δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, καθώς και του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μουσειολογική και Αρχιτεκτονική Μελέτη

Στις αρχές του έτους, αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Μουσειολογικής μελέτης (σε σύμπραξη του διεθνούς φήμης αμερικάνικου Μουσειογραφικού γραφείου, Gallagher & Associates και του διακεκριμένου Μουσειολόγου από το Ισραήλ, Yitzchak Mais, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του έργου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών και ακαδημαϊκών συμβούλων), που περιλαμβάνει την εκπόνηση του Master plan του Μουσείου, δηλαδή την ανάπτυξη του ιστορικού και αφηγηματικού περιεχομένου. Τη σκυτάλη θα λάβει στη συνέχεια, η Μουσειογραφική μελέτη και ο αναλυτικός σχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης.

Το Μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Την εκπόνηση της Αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντας το κτίριο σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται το φωτισμό των φάρων. Ο σχεδιασμός βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας και κοινό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η πιστοποίησή του έργου από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.