Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκτοξεύτηκε ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Σύντομα ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες του έργου - Σε αναζήτηση για την κάλυψη του επιπλέον ποσού

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός εκτόξευσαν το κατασκευαστικό κόστος, επηρεάζοντας και τον προϋπολογισμό του έργου για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, οι πρόδρομες εργασίες του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Εκτιμάται ότι το έργο από περίπου 35 εκατ. ευρώ πρόκειται να αυξηθεί σε 45 με 50 εκατ. ευρώ λόγω των αυξήσεων του κόστους των υλικών.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο δρόμος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος - Εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια (video)

Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Σεφιχά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το επιπλέον ποσό θα βρεθεί, επισημαίνοντας πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι ήδη εξασφαλισμένος. «Τα ποσά που μας λείπουν στην πορεία θα τα βρούμε για να έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του συνόλου του έργου», επισήμανε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΙΚΘ και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δαυίδ Σαλτιέλ πριν περίπου τρεις εβδομάδες κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ πραγματοποίησε επαφές με οργανισμούς και φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο. Σημειώνεται ότι την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος χρηματοδοτούν το γερμανικό δημόσιο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ελληνικό κράτος το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σεφιχά, με ειδικό νόμο αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του, αλλά και δωρεές όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Εκτός από τις πρόδρομες εργασίες που ξεκινούν άμεσα, αναμένεται να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο μέσα στο 2024. «Νομίζω είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, δεν συζητάμε πλέον αόριστα για ένα Μουσείο που απλά θέλουμε να γίνει. Είμαστε πιο ώριμοι πλέον και στις φάσεις της διαδικασίας και εμείς σαν φορείς», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Ο κ. Σεφιχά υπογράμμισε και τη σημαντική βοήθεια από την πλευρά του ελληνικού κράτους καθώς και του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει το κομμάτι της Πολεοδομίας.

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος και η αναγεννημένη με το Πάρκο Μνήμης πλατεία Ελευθερίας θα υπενθυμίζουν στο διηνεκές το χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας, το σεβασμό στη μνήμη τους, την επιβίωση της ιστορικής παρακαταθήκης, τη συνεχή εγρήγορση ώστε να μην επιτρέψουμε στα φαντάσματα να επιστρέψουν, την ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της ισότητας, της συμπερίληψης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Τα δύο αυτά φωτεινά σημεία αναφοράς θα αποτελούν την καλύτερη, την πιο πειστική απάντηση της Θεσσαλονίκης στη φρίκη», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Το Μουσείο

Το Μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους που θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, το Μουσείο θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Την εκπόνηση της Αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντας το κτίριο σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται το φωτισμό των φάρων. Ο σχεδιασμός βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας και κοινό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η πιστοποίησή του έργου από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.