Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Την άνοιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Την άνοιξη του 2024 αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του μεγάλου έργου - Παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά σημαντικών εξελίξεων βρίσκεται το μεγάλο έργο κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Σήμερα στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη του Μουσείου το Project management του οποίου έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International.

Η παρουσίαση της οριστικής μελέτης έγινε από τους αρχιτέκτονες του έργου Πέτρο Μακρίδη από τους Makridis Associates, Meira Kowalsky από τους Efrat-Kowalsky Architects, Tim Heide και Verena von Beckerath από τους Heide & von Beckerath, και γενικά από τους μελετητές του έργου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κίντλ και της γενικής προξένου Θεσσαλονίκης Σίβυλλα Μπέντικ. Παρόντες ήταν ο απερχόμενος δημάρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στα μέσα του Νοεμβρίου είχε ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του έργου και η ομάδα μελέτης έχει εκκινήσει την επόμενη φάση της μελέτης εφαρμογής, που περιλαμβάνει και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την ανάδειξη του γενικού αναδόχου.

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου αναμένεται τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών. Την άνοιξη του 2024 αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο οι εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. 

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι ένα εμβληματικό έργο, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί και το οποίο έχει τη δυναμική να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αφού σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας», σημείωσε κατά την εισήγησή του ο διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», κ. Δημήτρης Σαμαράς. Όπως ανέφερε, ως Project Manager μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Απαιτήθηκε, μάλιστα, για να ρυθμιστούν όλα τα θέματα του μουσείου ένας Νόμος και δυο Προεδρικά Διατάγματα.

Image

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται και η Μουσειολογική μελέτη του έργου από τη σύμπραξη του διεθνούς φήμης αμερικάνικου Μουσειογραφικού γραφείου, Gallagher & Associates και του διακεκριμένου Μουσειολόγου από το Ισραήλ, Yitzchak Mais, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του έργου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών και ακαδημαϊκών συμβούλων.

Στα τέλη του έτους, αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Μουσειολογικής μελέτης, που περιλαμβάνει την εκπόνηση του Master plan του Μουσείου, δηλαδή την ανάπτυξη του ιστορικού και αφηγηματικού περιεχομένου. Τη σκυτάλη θα λάβει στη συνέχεια, η Μουσειογραφική μελέτη και ο αναλυτικός σχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτούν από κοινού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνηση και το ΙΣΝ, ενώ υπάρχουν και δωρεές, όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.