Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διάγνωση εμφράγματος με τη χρήση της νανοτεχνολογίας

Συσκευή με νανοσωματίδια που ανιχνεύει τους δείκτες του εμφράγματος παρουσιάζεται στο συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2023 που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

Έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος, που μπορεί να αποβεί σωτήρια ειδικά για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχει συσκευή που δημιούργησε με χρήση της νανοτεχνολογίας η ελληνική εταιρεία BL-Nanobiomed, μέλος του οικοσυστήματος νανοτεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.

Η συσκευή, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του πρωτότυπου, παρουσιάζεται στο διεθνές πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας 2023 που φιλοξενείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής.

Image

Όπως εξήγησε η CEO της εταιρείας, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος – νανοϊατρός, διδάκτωρ του ΑΠΘ, τα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές, όπως για τη διάγνωση του εμφράγματος. «Λόγω πολύ μικρού μεγέθους μπορούν να ανιχνεύσουν τους αντίστοιχους βιοδείκτες – αντιγόνα που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια των κυττάρων, στα οποία θέλουμε να στοχεύσουμε. Στην αθηρωματική πλάκα, όπου δημιουργούνται στενώσεις στις αρτηρίες, τα κύτταρα που περιβάλλουν το τοίχωμα του αγγείου έχουν στην επιφάνειά τους κάποια βιομόρια. Αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αντίστοιχα βιομόρια που βάζουμε πάνω στο νανοσωματίδιο. Οπότε ενώνονται αυτά σαν ένα σύμπλεγμα αντιγόνο – αντίσωμα και το νανοσωματίδιο πηγαίνει στην αθηρωματική πλάκα. Αυτό γίνεται για τη διάγνωση του εμφράγματος. Αν τα νανοσωματίδια που έχουν υψηλή εκλεκτικότητα μπορούν να ανιχνεύσουν τις αθηρωματικές πλάκες οι οποίες θα σπάσουν και θα προκαλέσουν το έμφραγμα», ανέφερε. Η κ. Καραγκιοζάκη σημείωσε ότι η διάγνωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπος: είτε με ενδοφλέβια χορήγηση των νανοσωματιδίων, είτε με χρήση των νανοσωματιδίων ως τμήματος ενός βιοαισθητήρα σε μία φορητή συσκευή. «Η πρωτοπορία της BL-Nanobiomed είναι ότι φτιάχνει πρωτότυπα για βιοαισθητήρες, που μπορούν να ανιχνεύσουν με μία σταγόνα αίματος τους δείκτες του εμφράγματος, σε όποιο σημείο βρίσκεσαι», επισήμανε. Πρόσθεσε, δε, ότι λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των νανοσωματιδίων μπορείς να δεις την αλληλεπίδραση των βιομορίων σε ατομικό επίπεδο, ενώ μπορείς να κάνεις εύκολα μαζική παραγωγή.

Image

Η νανοτεχνολογία στην Ιατρική

Ο τομέας της διάγνωσης είναι μόνο μία από τις προσφορές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της υγείας, καθώς έχει εφαρμογή τόσο για την αναγεννητική ιατρική όσο και για τη θεραπεία των ασθενειών. Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν στην αγορά περίπου 100 νανοφάρμακα, κυρίως λιποσώματα, για τη θεραπεία του καρκίνου που στην ουσία κάνουν στοχευμένη χημειοθεραπεία αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών. «Το νανοσωματίδιο που μπορεί να μεταφέρει ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο πηγαίνει στοχευμένα στην περιοχή του καρκίνου, απελευθερώνει το φάρμακο και διαλύει τον καρκίνο τοπικά χωρίς τις γενικευμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας», ανέφερε η κ. Καραγκιοζάκη, υπογραμμίζοντας ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ασθένειες, νευροεκφυλιστικές, αυτοάνοσα και να λυθούν άλυτα μέχρι στιγμής κλινικά προβλήματα. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχουν και τα nano-terranostic, νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται και για θεραπεία και για διάγνωση.

Εφαρμογή υπάρχει ήδη και στην κοσμετολογία, καθώς λόγω του μικρού τους μεγέθους τα νανοσωματίδια μπορούν να προσφέρουν σε βάθος διείσδυση των αντιοξειδωτικών. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη δεν είναι στην επιδερμίδα, αλλά στη μεσαία στιβάδα του δέρματος.

Ήδη, μάλιστα, η ελληνική εταιρεία VK Nano, που επίσης ανήκει στο οικοσύστημα νανοτεχνολογίας της πόλης, έχει βγάλει δύο προϊόντα που, σύμφωνα με κλινικές μελέτες είναι πολύ αποτελεσματικά. Το πρώτο είναι μία κρέμα με κουρκουμά αντιοξειδωτική, αντιρυτιδική, συσφικτική με οργανικά υλικά της φύσης, ενώ το δεύτερη είναι μία κρέμα επίσης αντιοξειδωτική που επιπλέον έχει με πεπτίδιο για λάμψη με blueburry που απευθύνεται σε νεότερες γυναίκες. Όπως ανέφερε η κ. Καραγκιοζάκη, έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι είναι τα δύο προϊόντα είναι υποαλλεργικά και ασφαλή, ενώ ειδικά για την πρώτη κρέμα οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μειώνει το βάθος των ρυτίδων στατιστικά σημαντικά, ενώ αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος κατά 9% σε 56 μέρες, όταν οι γυναίκες χάνουν την ελαστικότητα του δέρματός τους κατά 1% – 2% τον χρόνο.

«Παντρεύουμε τις τεχνολογίες αιχμής της χώρας με υλικά της φύσης», τόνισε η κ. Καραγκιοζάκη, σημειώνοντας πως ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να εκπαιδευτούν παιδιά να γίνουν νανοτεχνολόγοι και να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

Image