Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φόβοι για νέα λουκέτα σε γυμναστήρια - Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος

Λάθος η χρονική περίοδος που ανοίγουμε, αλλά πρέπει να δείξουμε πως είμαστε ζωντανοί, λένε εκπρόσωποι του κλάδου-Έκλεισε το 12% πανελλαδικά.

Mπορεί η πολυπόθητη ημερομηνία για το άνοιγμα των γυμναστηρίων να ανακοινώθηκε και επίσημα και να έχει οριστεί για την 31η Μαΐου, ωστόσο η ανησυχία για την επόμενη ημέρα των γυμναστηρίων παραμένει.

Βαρόμετρο, αναμένεται να αποτελέσει ο Σεπτέμβριος καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα για το ποιοι θα επιβιώσουν, ποιοι θα συγχωνευτούν και ποιοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο.
 
Καταλύτης για την εξέλιξη είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις του χώρου, που, χθες, υποδέχτηκαν θετικά πέρα από την ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων και την είδηση από το υπουργείο Ανάπτυξης για το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης  γυμναστηρίων και παιδότοπων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.
 
Το εν λόγω πρόγραμμα, που ξεκινά στις 28-30 Μαΐου, έρχεται σε μία περίοδο, που τα μπρος - πίσω και κυρίως το πολύμηνο λουκέτο μόνο προβληματισμό, εκνευρισμό και αγωνία γεννούν στους ανθρώπους του χώρου που ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και το μέλλον τους.
 
Όπως λένε είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι οικονομικά και θα χρειαστούν και περαιτέρω οικονομική ενίσχυση πέραν του προγράμματος του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε.
 
Αν και όπως εξηγούν στη Voria.gr, εκπρόσωποι του κλάδου η περίοδος που θα ανοίξουν αποτελεί τη χειρότερη αναφορικά με τον τζίρο που δημιουργείται, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού, πραγματοποιείται μόλις το 9% αυτού της συνολικής χρονιάς. Χειμώνα και φθινόπωρο προκύπτει το 51% των εσόδων των γυμναστηρίων, ενώ την άνοιξη το 40% καθώς την περίοδο αυτή δεν είναι λίγοι εκείνοι και εκείνες που προετοιμάζονται...εντατικά, μεταξύ άλλων, για να βγουν με  καλλίγραμμα σώματα στις παραλίες.
 
Εκτιμάται πως για να ξαναπιάσουν τους τζίρους του 2019, τα γυμναστήρια θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο, με την προϋπόθεση πάντα πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά αναφορικά με την πανδημία.  
 
Πάντως, όπως λένε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων θα ανοίξουν, ακόμη και αν δανειστούν αρκεί να δείξουν μετά από ένα επτάμηνο αναγκαστικό λουκέτο, κατά το δεύτερο lockdown, πως οι επιχειρήσεις τους είναι ακόμη ζωντανές. Σημειώνεται πως στο πρώτο lockdown ήταν άλλους τρεις μήνες κλειστά, ήτοι 10 μήνες μέσα σε έναν χρόνο.
 
«Η χρονική περίοδος που αναμένεται να ανοίξουμε είναι λάθος. Οικονομικά θα μπούμε μέσα. Ωστόσο για να μπορέσουμε το Σεπτέμβριο, να λειτουργήσουμε με καλύτερους όρους, έχοντας επαναφέρει μέρος του πελατολογίου μας και νέους πελάτες, πρέπει να το κάνουμε. Τον Σεπτέμβριο θα φανεί ποιος θα αντέξει. Ήδη πανελλαδικά, τον τελευταίο χρόνο, έχει κλείσει περί το 10 με 12% των γυμναστηρίων επί συνόλου 2.500 νόμιμων επιχειρήσεων» αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης υπογραμμίζοντας πως όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Θεσσαλονίκη, θα δούμε αγοροπωλησίες, συνενώσεις και λουκέτα το επόμενο διάστημα.

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας

Ο κλάδος βρίσκεται σε μέγγενη και ανασφάλεια, καθώς, μετά από όλο αυτό το διάστημα που τα γυμναστήρια ήταν σε αναγκαστική παύση, είναι άγνωστο ποιοι πελάτες θα επιστρέψουν, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κατέφυγαν σε personal trainers. Μάλιστα κάποιοι άλλοι επέλεξαν διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το zoom, προκειμένου να γυμνάζονται εξ αποστάσεως ανά γκρουπάκια, με τη βοήθεια γυμναστή.
 
«Υπάρχει ξαναμοίρασμα της τράπουλας μετά από τόσο μεγάλο διάστημα με τα γυμναστήρια κλειστά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γυμναστική δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας. Πελάτες μας μεγαλύτερης ηλικίας έρχονται για θεραπευτικούς λόγους, Δεν θέλουν άλλο να πονούν, μας το λένε αυτό, θέλουν να γυμναστούν. Και φυσικά είναι όλα τα άτομα που αγαπούν τη γυμναστική και είναι παθιασμένα με αυτήν και αδημονούν για το άνοιγμα των γυμναστηρίων» λέει ο κ. Κοπαρανίδης τονίζοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δύσκολη καθώς με τα υγειονομικά μέτρα που εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν ένα γυμναστήριο θα μπορεί βάσει των τ.μ. να λειτουργεί με το 25- 30% του πελατολογίου του. Σημειώνεται πως ένα γυμναστήριο άνω του μετρίου μεγέθους είναι περί τα 80 τμ