Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να μη συλληφθούν οι 30 φοιτητές

Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να μη μετατραπούν σε συλλήψεις οι προσαγωγές των 30 φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τα ΜΑΤ και τις προσαγωγές των 30 φοιτητών απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος κατά την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου το Σώμα να τοποθετηθεί για όσα έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ.

«Επενέβησαν τα ΜΑΤ, συνέλαβαν 30 φοιτητές από όλες τις παρατάξεις, τους έχουν στο Αστυνομικό Μέγαρο, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μετατραπούν σε συλλήψεις. Δεν θα συμφωνήσουμε για τον νόμο, θα ήταν όμως καλό να ξεκινήσουμε με την καταγγελία ότι το πανεπιστήμιο ξεκινάει με ΜΑΤ. Ο δήμος να παρέμβει προς την Αστυνομική Διεύθυνση για τα άτομα που προσήγαγαν και να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαριανόπουλος.

Με την πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τάχθηκε και ο Κώστας Ξενόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα», σημειώνοντας πως είναι κρίσιμο να ζητηθεί οι προσαγωγές να μη μετατραπούν σε συλλήψεις.

«Επειδή ήμουν παρούσα, θεωρώ ότι ο δήμος πρέπει να πάρει θέση σε αυτό, να αφεθούν οι φοιτητές ελεύθεροι. Οφείλει ο δήμος να παρέμβει, είναι 30 άτομα αυτή τη στιγμή στη ΓΑΔΘ», είπε από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί».

«Πρέπει να ξέρουμε πρώτα γιατί προσήχθησαν όμως τα άτομα», σχολίασε ο Ιωάννης Κουριανίδης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική».

Στον κ. Κουριανίδη απάντησε η κ. Καλφακάκου σημειώνοντας πως «οι συλλήψεις έγιναν γιατί ήταν μαζεμένοι οι φοιτητές μπροστά στο κτήριο της Πρυτανείας».

«Μήπως προσήχθησαν επειδή ήταν συγκεντρωμένοι, δηλαδή λόγω συνωστισμού; Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε προς την Αστυνομία ή τη Δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος του Σώματος Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος έθεσε την πρόταση του κ. Ζαριανόπουλου προς ψήφιση.

Υπέρ να συζητηθεί το θέμα τάχθηκε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Αβαρλής, σημειώνοντας πως «είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε από την Αστυνομία».

Η πρόταση του κ. Ζαριανόπουλου τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε με 26 όχι και 15 ναι.