Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τη δημιουργία Κέντρου Νανοτεχνολογίας στηρίζει η κυβέρνηση

Περισσότεροι από 1.000 ερευνητές στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας - Θα εκτυπώνουν κύτταρα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ!

Στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Nanotexnology 2018, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Τόσο ο κ Φάμελλος όσο κι ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας ειδικός σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, εξήραν το πρωτοποριακό έργο που γίνεται στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και υπογράμμισαν τη στήριξή τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας Διεθνής Κόμβος Καινοτομίας βασισμένος στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κεντρικοί ομιλητές του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (30.6-7.7), ήταν ο T. Anthopoulos (Physical Science and Engeneering Division KAUST Saudi Arabia), ο οποίος αναφέρθηκε στη Νανοηλεκτρονική πάνω στα πλαστικά για το Internet of Things, αλλά και η Μ. Stevens από το Imperial College London UK, που αναφέρθηκε σε πρωτοποριακές τεχνικές αναγέννησης καρκινικών κυττάρων. Τέλος, ο A Tomar, μηχανικός της Jaguar & Land Rover, ανακοίνωσε τις νέες ψηφιακές συσκευές και τρισδιάστατες τεχνολογίες συστημάτων και των οργανικών ηλεκτρονικών που ενσωματώνονται στα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, οργανικά φωτοβολταϊκά που καλύπτουν τα θερμοκήπια δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης βλαστικής απόδοσης στα φυτά, ικριώματα (νανοϊνες) με ενσωματωμένες φαρμακευτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό και δημιουργούν αντιφλεγμονώδη δράση, νανοϋλικά που μεταφέρουν στοχευμένα στα σημεία του πόνου φαρμακευτική κάνναβη, και άλλα πολλά επιτεύγματα της σύγχρονης Νανοτεχνολογίας, Νανοιατρικής, όπως και τα πρώτα βήματα της Ψηφιακής Βιομηχανίας.

Θα εκτυπώνουν κύτταρα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ!

Στο Συνέδριο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας 3D Bioprinter που θα εκτυπώνει κύτταρα και θα λειτουργήσει στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ένας 3D Printer που θα κατασκευάζει σε τρείς διαστάσεις οργανικά ηλεκτρονικά.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής για την κατασκευή αντικειμένων μέσω της διαδοχικής προσθήκης επάλληλων στρώσεων υλικού. Είναι μια τεχνολογία που έχει προκαλέσει σημαντικές καινοτομίες σε πολλούς τομείς όπως είναι η μηχανική, οι κατασκευές , η τέχνη, η εκπαίδευση και η ιατρική. Στην κατεύθυνση αυτή, της Ιατρικής, η τρισδιάστατη Βιοεκτύπωση (3DBioprinting) είναι η εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη βιοϊατρική με χρήση κατάλληλων βιοϋλικών και κυττάρων για την κατασκευή ιστών και οργάνων», λέει ο ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας Στέλιος Δερμενούδης.

Περισσότεροι από 1.000 ερευνητές

«Περισσότεροι από 1000 διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, εκπρόσωποι φορέων χάραξης πολιτικής από 65 χώρες του κόσμου συναντιούνται από τις 30 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ερευνητικές και επιχειρηματικές συνεργασίες, να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα αιχμής και να ενισχύσουν την καινοτομία στα πεδία των Νανοτεχνολογιών και των Νανοεπιστημών», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ που διοργανώνει το Nanotexnology 2018, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

⦁    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιείται το Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών , που αποτελεί την ετήσια συνάντηση των επιστημόνων , ερευνητών , μηχανικών, εταιρειών που ειδικεύονται και ενδιαφέρονται για τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που προκύπτουν από την περιοχή των Ν&Ν και καλύπτουν  τα ηλεκτρονικά, την ενέργεια , το περιβάλλον, την υγεία, τις μεταφορές, την ασφάλεια , την εκπαίδευση κ.ά
⦁    Παράλληλα διεξάγονται τα Θερινά Σχολεία «Νανοεπιστημών , Νανοτεχνολογιών, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοϊατρικής» (ISSON18). Τα θερινά σχολεία, μοναδικά στο είδος τους σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, στοχεύουν στην εκπαίδευση νέων ερευνητών, αποφοίτων πανεπιστημίων και στελεχών ερευνητικών και παραγωγικών φορέων στους τομείς των Νανοτεχνολογιών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοϊατρικής.
⦁    Ακόμη στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση «Nanotexnology EXPO 2018»  που προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης με την τεχνολογία και τη βιομηχανία της Νανοτεχνολογίας, με τη συμμετοχή εταιρειών, ακαδημαϊκών, και ερευνητικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Νανοτεχνολογίας , της Νανοϊατρικής , των Οργανικών Ηλεκτρονικών και των εφαρμογών τους. Στην έκθεση συμμετέχουν και οι ελληνικές εταιρείες που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών. Ενδεικτικό της  ανάπτυξης που υπάρχει και στον ελληνικό χώρο είναι πώς ήδη οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 30. Μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και η εταιρεία Organic Electronic Technologies (που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο του ΑΠΘ) και διαδραματίζει ήδη ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στη βελτίωση των Οργανικών Φωτοβολταϊκών. Εκτιμάται ότι το 2021 , η εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET) , θα είναι σε θέση να διαθέσει στην αγορά Οργανικά Φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας με απόδοση ίση με 9%.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στην κορυφή της παγκόσμιας καινοτομίας

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, από την ίδρυσή του το 1991, αποτελεί Διεθνές Κέντρο Αριστείας και κατευθύνει την Παγκόσμια Έρευνα και Τεχνολογία στον τομέα της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Συντονίζει ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα στο πλαίσιο του HORIZON2020 , το πρόγραμμα «Smartline» και το πρόγραμμα «Cornet» που θέτουν τις βάσεις της νέας ψηφιακής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για τα πιο φιλόδοξα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα που μεταξύ άλλων μεταφέρουν την πρωτοποριακή τεχνογνωσία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και τις καινοτομίες του σε νανο-υλικά, διατάξεις, διεργασίες ανάπτυξης, πρωτόκολλα παραγωγής, χαρακτηρισμού και μοντελοποίησης για μεγάλης κλίμακας παραγωγές.

Να σημειωθεί ότι τα Οργανικά Ηλεκτρονικά αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην Ενέργεια, τον Φωτισμό, την Ηλεκτρονική, την Υγεία, τα Wearables, την Αγροδιατροφή, με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και αγορών που μέχρι το 2023 θα υπερβαίνει τα 75 δις ευρώ.