Skip to main content

Μπουτάρης: «Να μείνουν στη θέση τους τα αρχαία Βενιζέλου» - Πυρά κατά Καραμανλή

Βέλη κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών από τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης - «Υπουργός είναι, δεν είναι ο κλητήρας του υπουργείου»
Το ερώτημα του τι θα γίνει με τις περιοχές γύρω από τον σταθμό Βενιζέλου έθεσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τον χαιρετισμό του στην κινητοποίηση για τα αρχαία στον σταθμό, στο άγαλμα Βενιζέλου. 
 
«Αν σταματήσει εδώ ο αγώνας για το μετρό θα πει πως ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα προκειμένου να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους το κάναμε τζάμπα. Όμως δεν το κάναμε τζάμπα. Το πιστεύουμε βαθύτατα ότι οι αρχαιότητες πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Ότι δεν μπορείς να μετακινήσεις ολόκληρο πολεοδομικό ιστό. Δεν γίνεται αυτό. Επιπλέον, είναι και παράβαση του νόμου σχετικά με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
 
Στο ίδιο κλίμα διερωτήθηκε για την εξέλιξη της περιοχής γύρω από τον σταθμό δίνοντας ως παράδειγμα το Αλκαζάρ. Αφήνει επίσης αιχμές για τις εξαγγελίες για τη δημιουργία μουσείου ανασκαφών, που όπως τονίζει «κανένας δεν μας έχει ενημερώσει σχετικά». «Δυστυχώς, φαίνεται -δεν είναι σίγουρο-, σήμερα η προσωρινή διαταγή δεν προχώρησε, αλλά φαίνεται ότι χάσαμε το παιγνίδι. Η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι τι γίνεται στις περιοχές γύρω από τον σταθμό, όπως το Αλκαζάρ. Έτσι θα μείνει; Τι θα γίνει με τις άλλες περιοχές; Θα γίνει λέει μουσείο των ανασκαφών. Τι είναι πάλι αυτό; Κανένας δεν μας λέει τίποτα. Αλλά, καλά να πάθουμε», είπε χαρακτηριστικά.
 
Άφησε αιχμές, δε, κατά του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κ. Καραμανλή. «Θα ήθελα να επισημάνω στον κ. Κώστα Καραμανλή, που έχει ανακατευθεί και θεωρεί -και αυτός- ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έργο του, να είναι πιο προσεκτικός όταν λέει "οι αντιδράσεις προέρχονται από τις γνωστές μειοψηφίες, που δεν θέλουν τίποτα να πάει μπροστά σε αυτήν την πόλη" και όταν λέει "πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε όσο γίνεται τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές". Ο κ. Καραμανλής πρέπει να είναι λίγο πιο διαβασμένος, υπουργός είναι, δεν είναι ο κλητήρας του υπουργείου. Αλλά τέτοιους υπουργούς έχουμε και τέτοια αποτελέσματα έχουμε», είπε.