Skip to main content

Ζέρβας: Οκταπλασιάστηκαν οι ποδηλάτες στη Λεωφόρο Νίκης

Την ανάγκη ασφαλούς συνύπαρξης οδηγών και δικυκλιστών τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με αφορμή τον τραγικό θάνατο του διανομέα και της ποδηλάτισσας

Τη θλίψη του για την απώλεια των δύο δικυκλιστών, του 47χρονου διανομέα και της 42χρονης ποδηλάτισσας, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Δήμητρα Ιορδανίδου, η οποία, όπως είπε, ήταν συνειδητή αθλήτρια, αλλά και για τον τραγικό θάνατο του διανομέα, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχασε τη ζωή του εκτελώντας την εργασία του. «Δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Αυτό είναι καθήκον της Τροχαίας και της δικαιοσύνης», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει «να δούμε το θέμα της οδικής ασφάλειας και της οδικής συμπεριφοράς».

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως ο δήμος κάνει ποδηλατοδρόμους, ασφαλτοστρώσεις, καλύπτει τις τρύπες που δημιουργούν στην άσφαλτο οι βροχές, προχωρά σε διαγραμμίσεις με τον καλύτερο τρόπο, ενώ συνεργάζεται με όλους τους φορείς στο ζήτημα της σηματοδότησης που θα βελτιώσει τις μετακινήσεις. Και πρόσθεσε πως λόγω της πανδημίας πολλοί επιλέγουν το ποδήλατο ως ασφαλή, υγιεινή και οικονομική μετακίνηση.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ενώ το 2014 οι ποδηλάτες που μετακινούνταν σε ωριαία βάση ήταν μόλις 50 άτομα, νεότερη έρευνα του Ινστιτούτου Μεταφορών δείχνει ότι ο λόγω του νέου ποδηλατόδρομου στη Λεωφόρο Νίκης ο αριθμός τους οκταπλασιάστηκε κι έφτασε τους 400.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πως η Θεσσαλονίκη, μία επίπεδη πόλη με λογικές αποστάσεις, θα αποκτήσει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε οδηγοί, δικυκλιστές και ποδηλάτες, θα πρέπει να συνυπάρχουν στο οδόστρωμα. Επιπλέον, προανήγγειλε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το κυκλοφοριακό, το οποίο και χαρακτήρισε ως το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης.

Τη θλίψη τους για τον τραγικό θάνατο των δύο νέων ανθρώπων εξέφρασαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τον Σπύρο Βούγια από την παράταξη "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" να δοθεί στον ποδηλατόδρομο της Λεωφόρου Νίκης το όνομα της Δήμητρας Ιορδανίδου.