Skip to main content

Ημερίδα Voria - Ζέρβας: Να κάνουμε smart city τη Θεσσαλονίκη

Το βασικό πλεονέκτημα της έξυπνης πόλης είναι πως η ενεργειακή διαχείριση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, είπε ο δήμαρχος στην ημερίδα της Voria

Η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία και η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μία smart city είναι ο βασικός προγραμματικός στόχος του κεντρικού δήμου, υπογράμμισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr για «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Τόνισε ότι οι δύο αυτοί στόχοι «προφανώς και συνδέονται μιας και η βάση και των δύο – τόσο της έξυπνης πόλης, όσο και της ενεργειακά αυτόνομης πόλης – είναι η αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα». «Το βασικό πλεονέκτημα της έξυπνης πόλης είναι πως η ενεργειακή διαχείριση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική», ανέφερε.

Κατά την ομιλία του ανακοίνωσε ότι σύντομα ο δήμος θα προχωρήσει σε προγραμματική συμφωνία με εταιρείες κολοσσούς – με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να μας καθοδηγήσουν και μαζί τους να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία smart city».

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «η αύξηση της διείσδυσης σχετικών εφαρμογών όπως, αισθητήρες, έξυπνοι μετρητές, μικρής κλίμακας παραγωγή ενέργειας από υβριδικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, έξυπνη διανομή μέσω μικροδικτύων και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας δίνει διευρυμένες δυνατότητες. Επιπλέον, η παγκόσμια τάση και κατεύθυνση ωθεί τα πράγματα προς την ηλεκτροκίνηση, με τη δημιουργία δικτύων σημείων φόρτισης και τη βελτιστοποίηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

«Τον έναν δρόμο, αυτόν της στρατηγικής επένδυσης σε εφαρμογές smart city που αναμφίβολα μπορούν να βελτιώσουν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και να επιδράσουν θετικά στο ζήτημα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης μειώνοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα. Αλλά και τον δεύτερο, όπου οι μεγάλες και απολύτως απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται η πόλη, να τις δούμε κάποια στιγμή να ολοκληρώνονται», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «πολιτικό σύστημα και κοινωνία, να αποφασίσουμε πως πρέπει να επενδύσουμε σε μία "ακριβή ανάπτυξη" γιατί μόνον αυτή είναι βιώσιμη».

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εφαρμογές σε επίπεδο πόλης που προχωρά ο δήμος και συγκεκριμένα:

- Για βιοκλιματική αναβάθμιση όλων το δημόσιων/ δημοτικών κτηρίων. Όπως τόνισε ήδη ξεκινά μια τέτοια προσπάθεια σε κάποια σχολικά συγκροτήματα

- Για την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων που μπορούν να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να βοηθήσουν την κυκλοφορία, την αποκομιδή των απορριμμάτων, την κατάσταση των φρεατίων

- Για την χρήση τεχνολογικών μέσων στα συστήματα στάθμευσης των οχημάτων με δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών και άρα μείωσης της άσκοπης αυτοκίνησης

Εκτίμησε πως πλέον «διαμορφώνεται ένα αναπτυξιακό momentum για τη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως για όλη τη χώρα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να υπάρξει κεντρικό ενδιαφέρον από την κεντρική κυβέρνηση για την πέραν της Αττικής Ελλάδα», ενώ όπως σημείωσε, «αξίζει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς – σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετέχει και στον ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα αλλάξουν τα δεδομένα για την Ελλάδα.

Όπως είπε, «πρέπει να στραφούμε προς την κυκλική οικονομία, όπου όλα τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται, ενώ το υπόλειμμά τους θα πρέπει να αξιοποιείται και όχι να θάβεται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων».

«Πρώτον, η ενεργειακή αυτονομία έχει επιτευχθεί ή υπάρχουν σχέδια για να δοκιμαστεί αυτή σε σχετικά μικρές, διαχειρίσιμες περιοχές – άρα η πρόκληση για μία πόλη του μεγέθους της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη. Όχι όμως ανέφικτη. Δεύτερον, για την επιτυχία της αποτελεί ζήτημα και το κατά πόσο οι άνθρωποι που μένουν στις περιοχές θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειες τους και να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους. Το κομμάτι της ανθρώπινης συμπεριφοράς σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Μαζί λοιπόν με το κράτος και την αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε και τον κοινωνικό παράγοντα. Τον κόσμο, τον πολίτη, τον καταναλωτή», κατάληξε.