Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πέρασε η μείωση των δημοτικών τελών - Πυρά από την αντιπολίτευση

Μειοψήφησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θεώρησαν χαμηλό το ποσοστό μείωσης σε μία περίοδο δύσκολη για τους πολίτες

Κατά πλειοψηφία και με πυρά από την αντιπολίτευση εγκρίθηκε η μείωση κατά 5% των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και του δημοτικού φόρου για το 2022 από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 5% η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα εφαρμόσει πρόσθετη μείωση των δημοτικών τελών κατά 40% για δύο έτη από την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης, ώστε, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, να στηριχθεί η νέα επιχειρηματικότητα και αντίστοιχη μείωση για τα πολιτιστικά σωματεία και τους συλλόγους, δεδομένου ότι η πανδημία έπληξε τον χώρο του πολιτισμού. Παράλληλα, παραμένουν οι μειωμένοι συντελεστές κατά 80% για τις μετρόπληκτες επιχειρήσεις, όπως και οι μειώσεις κατά 50% για πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με προβλήματα τύφλωσης, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, άποροι, δικαιούχοι του Κ.Ε.Α.).

Διαβάστε: Ζέρβας για δημοτικά τέλη: Στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη και στον επιχειρηματία

Η πρόταση της διοίκησης, πάντως, δεν βρήκε σύμφωνη την πλεινότητα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων εστίασαν στο χαμηλό ποσοστό της μείωσης σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τους πολίτες, αλλά και στη μη εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης του δημάρχου για περικοπή των τελών κατά 50%.

«Ο κόσμος λόγω της ενεργειακής ανατίμησης θα έχει περισσότερη ανάγκη γιαμείωση των τελών», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλη Γάκης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον τα τετραγωνικά που χρεώνονται είναι περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων, άρα υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη μείωση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι σε επίπεδο καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού «η πόλη είναι χειρότερη απ’ ό,τι την παραλάβατε». Επιπλέον χαρακτήρισε αφερέγγυο τον δήμαρχο, υπενθυμίζοντας την προεκλογική του δέσμευση ότι θα μειώσει τα τέλη κατά 50%. «Δεν ανέχομαι με τέτοιο σκαιό τρόπο να περιπαίζουμε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο.

Για πολιτική εξαπάτηση κατηγόρησε τον δήμαρχο ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε μείωση μόνο της παρεχόμενης υπηρεσίας». Χαρακτήρισε μονοδιάστατο το μοντέλο διαχωρισμού σε ζώνες, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και διαφορές και στις επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν καταστήματα με πολλά τετραγωνικά αλλά δυσανάλογο τζίρο, ενώ παράλληλα υπάρχουν μαγαζιά που επιβαρύνουν περισσότερο την πόλη και σε απορρίμματα και σε κυκλοφοριακό φόρτο.

«Δεν μας αρκεί η οριζόντια μείωση», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα ανείσπραχτα τέλη δείχνουν ότι διευρύνεται ο κύκλος ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον στοχευμένες μειώσεις και πως με τον διαχωρισμό της πόλης σε μόνο δύο ζώνες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανισομέρεια.

Στις πλημμελείς υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», Κώστας Ξενόπουλος, ο οποίος επίσης ζήτησε να μάθει γιατί απορρίφθηκε η πρόταση που κατέθεσε να συμπεριληφθούν οι άνεργοι στις κατηγορίες με μειωμένα τέλη.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Έλλη Χρυσίδου, σημείωσε ότι η διοίκηση, όταν ανέλαβε, βρήκε στα ταμεία χρήματα κι έκανε μεγαλύτερη μείωση, ενώ τώρα, σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τον πολίτη μειώνει τα τέλη μόλις κατά 5%. Και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα δεν δικαιολογεί βάσει ποιων κριτηρίων και με ποια τεκμηρίωση προχώρησε στη συγκεκριμένη μείωση που χαρακτήρισε «καραμέλα» και «κοροϊδία απέναντι στους πολίτες».

Για δημιουργική λογιστική έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, ο οποίος τόνισε πως το σύνολο της μείωσης στα τρία χρόνια δεν είναι 30%, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση και σίγουρα δεν θα φτάσει στο 50% με το τέλος της θητείας της.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, τόνισε ότι γίνονται μειώσεις για τρίτη συνεχή χρονιά και πως «η Θεσσαλονίκη έχει γίνει πρωταθλήτρια στις μειώσεις. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι φέτος η διοίκηση προχώρησε σε υπερμειωτικούς συντελεστές για το επιχειρείν και τους συλλόγους, ενώ διατήρησε τις μειώσεις σε όλες τις ευπαθείς ομάδες. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, ο κ. Κούπκας ανέφερε ότι στην ουσία συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες, εφόσον είναι οικονομικά αδύναμοι, ενώ για τον διαχωρισμό σε ζώνες εξήγησε που γίνεται με τη λογική την πυκνότητα της δόμησης και των καταστημάτων, η οποία επηρεάζει τα παραγόμενα απορρίμματα και συνεπακόλουθα και τις δαπάνες. «Το θέμα δεν είναι να τεμαχίσουμε την πόλη σε ζώνες. Πρέπει και τεχνικά να μπορούμε να το παρακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για την προεκλογική δέσμευση του 50% ο αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι όντως έγινε, αλλά με δεδομένα που δεν θα μεταβάλλονταν. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, όπως είπε, «έχει πέσει μία βόμβα που έχει φέρει τα πάνω κάτω» και παρόλα η διοίκηση για τρίτη χρονιά μείωσε τα τέλη, κάτι που πέτυχε με νοικοκυρεμένη πολιτική. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος ο δήμος με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, που θα σημάνει και τη δημιουργία νέας σειράς ανεξόφλητων λογαριασμών.