Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Πέτρος Λεκάκης νέος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου

Τι δήλωσε ο Πέτρος Λεκάκης λίγο μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου - Η απάντηση Ζέρβα για τη σημερινή διαδικασία της συνεδρίασης

των Κάτιας Γερακαρίτου και Φωτεινής Στεφανοπούλου

Ο Πέτρος Λεκάκης εξελέγη νέος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου μετά τις δημαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης.

Από τους 32 δημοτικούς συμβούλους που ήταν παρόντες στην ειδική συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, προσήλθαν στην κάλπη που στήθηκε στο δημαρχείο οι 26. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρεύοντα του Σώματος στην ειδική συνεδρίαση Γιώργου Αβαρλή, 20 σύμβουλοι ψήφισαν τον Πέτρο Λεκάκη, ενώ υπήρξαν και τέσσερα κατά και δύο λευκά.

Λίγο μετά την εκλογή του ο κ. Λεκάκης έδωσε το στίγμα του για τον τρόπο που θα ασκεί τα νέα του καθήκοντα και ξεκαθάρισε ότι κόκκινη δική του γραμμή είναι να μην υπάρχουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αντιδημοκρατικές φωνές και φωνές μίσους.

«Στα δέκα χρόνια στα οποία συμμετέχω στο δημοτικό συμβούλιο είχα την τιμή να συνεργαστώ με τέσσερις προέδρους, όπου καθένας από αυτούς έβαλε το δικό του λιθαράκι και σφραγίδα, προκειμένου να λειτουργεί με σωστό τρόπο το δημοτικό συμβούλιο, με τελευταίο τον Δρόσο Τσαβλή, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη του προέδρου σε μια περίοδο δύσκολη εν μέσω πανδημίας και με έναν καινούργιο νόμο, τον Κλεισθένης, με τις αλλαγές που έφερε», τόνισε ο κ. Λεκάκης.

Όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος, θα προσπαθήσει στη θητεία του να συνεχίσει αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί του. «Να υπάρχει δημοκρατία, ούτως ή άλλως στο χώρο εδώ του δημοτικού συμβουλίου χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας. Είναι ο χώρος όπου η διοίκηση καταθέτει τις προτάσεις της και το όραμά της, είναι όμως και ο χώρος που η αντιπολίτευσης κριτικάρει και αντιπροτείνει και υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία. Αυτό σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσει να γίνεται», τόνισε ο κ. Λεκάκης και πρόσθεσε: «Για μένα κόκκινη γραμμή είναι να διασφαλιστεί από όλους μας με πρώτο το προεδρείο, ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα υπάρχουν φωνές αντιδημοκρατικές και φωνές μίσους. Αυτό για μένα αποτελεί μια κόκκινη γραμμή».

Καλή επιτυχία ευχήθηκε στον Πέτρο Λεκάκη για την εκλογή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στέλνοντας αρχικά μήνυμα σε όσους εξέφρασαν διαφωνίες και ενστάσεις για τη σημερινή διαδικασία ότι ακολουθούνται αυτές που περιγράφονται από το νόμο και που τηρούνται πάνω από τον όποιο πολιτικό ανταγωνισμό.

«Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα νέα του δύσκολα καθήκοντα και θα αναβαθμίσει με τη συνεργασία όλων μας τις συλλογικές διαδικασίες. Γνωριζόμαστε περίπου 10 χρόνια και γνωρίζω τις ικανότητές σου», σημείωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως με το «δημοτικό συμβούλιο που αποτελεί το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της πόλης, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τη σημαντική αλλαγή για την πόλη».

«Να δημιουργηθεί η δυνατότητα να είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλες οι παρατάξεις και η διοίκηση παρόντες, χωρίς να νιώθουν ανικανοποίητοι», κάλεσε τον νέο πρόεδρο, ο Γιώργος Αβαρλής.

Η ειδική συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής έχοντας απαρτία και με παρόντα 32 μέλη του δημοτικού συμβουλίου από τα 49. Αρχικά η διαδικασία ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης και στη συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι προσέρχονταν στο δημαρχείο για να ψηφίσουν σε κάλπη που είχε στηθεί.

Από την ψηφοφορία απείχαν η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου καθώς και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχαλης Κωνσταντινίδης.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι Δρόσος Τσαβλής, Δήμητρα Ακριτίδου, Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης, Ιωάννα Σπανού, Γιώργος Ορφανός, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Κώστας Ξενόπουλος, Βασίλης Γάκης, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Σάκης Τζακόπουλος, Δέσποινα Αηδονά, Αρχοντή Χριστίνα, Γιώργος Ρακκάς, Ιωάννης Νασιούλας.