Skip to main content

Μπουτάρης: Δεν γίνεται από φιλο-εβραϊσμό το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Από τα μέσα του 2019 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος - Εκτιμάται ότι θα δέχεται ετησίως πάνω από 100.000 επισκέπτες

Η πορεία των διαδικασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την έγκριση για τη συμμετοχή του δήμου, στην υπό σύσταση Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Μέσα στο 2019 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ αναλαμβάνει ο κ . Αθανάσιος Σχίζας.

Εκτιμάται ότι το Μουσείο θα δέχεται κάθε έτος πάνω από 100.000 επισκέπτες και θα απασχολεί κατά τη λειτουργία του 33 υπαλλήλους. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Μουσείου ανέρχεται στα 22,8 εκατ συμπεριλαμβανομένης της μουσειολογικής μελέτης και της εφαρμογή της. Το κόστος της λειτουργίας αναμένεται να καλύψουν ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχίζας, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για τις γεωτεχνικές μελέτες και την αρχαιολογία και σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση των μελετών. «Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2019 θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου κατασκευής του Μουσείου», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για δύσκολο δρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, πιθανότατα τον Νοέμβριο, όπου είναι η κηπευτική περίοδος, θα τοποθετηθούν οι 5.000 ελιές για να γίνει ο ελαιώνας, ο οποίος θα συνδυαστεί με χώρους αναψυχής και χώρους περιπάτου. Εκεί θα σχεδιαστεί και θα λειτουργήσει ένα σιδηροδρομικό μουσείο. Εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του πάρκου με τον ελαιώνα.  

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα ανεγερθεί σε ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., παρακείμενο στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Με το Προεδρικό Διάταγμα 98/2017 έχει ήδη εγκριθεί η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Μπουτάρης: Δεν γίνεται το Μουσείο από φιλο-εβραϊσμό

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο δήμος, ξεκαθαρίζοντας ότι προχωρά σε αυτή την ενέργεια «όχι από φιλο-εβραϊσμό αλλά γιατί η πόλη πρέπει να ξέρει την ιστορία της».

Όπως είπε, «μαζί με τη δημιουργία του πάρκου μνήμης και του μητροπολιτικού πάρκου, η λειτουργία του μουσείου θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση ενός αδικημένου κομματιού της πόλης». Ο δήμαρχος μίλησε επίσης για «αποφασιστική συμβολή στην ανάδειξη του πολύ – πολιτισμού παρελθόντος της πόλης και των Εβραικών Κοινοτήτων όλης της χώρας».

«Είναι ευκαιρία η πόλη να έχει αυτό το Μουσείο, όχι μόνο γιατί είναι μια πόλη που αγαπούν οι Εβραίοι αλλά μέσα από αυτό θα ξανατρέξει στις καρδιές όλων των Εβραίων και η αγάπη τους για τη Θεσσαλονίκη. Θα δικαιώσει όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι κάτι σπουδαίο για την πόλη. Δεν είναι μόνο για τον τουρισμό, δεν δημιουργείται μόνο για αυτό», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ.

Για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της πόλης, το οποίο θα αναδειχθεί ως ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη, έκανε λόγο η Χριστίνα Αμοιραδάκη, εκπρόσωπος της εταιρείας Deloitte που πραγματοποίησε την χρηματοοικονομική μελέτη.

Όπως ανέφερε η κ. Αμοιραδάκη, σύμφωνα με τις μελέτες των αρχιτεκτονικών γραφείων το Μουσείο θα αποτελείται από έναν οκταγωνικό πύργο 32 μέτρων ύψους, έξι ορόφων. Θα περιλαμβάνει μικρό πάρκινγκ και χώρους αποθήκευσης στο υπόγειο, στην είσοδο ένα καφέ και ένα μεγάλο αμφιθέατρο στο ισόγειο, μόνιμες εκθέσεις στους δύο πρώτους ορόφους, το αρχείο, περιοδικές εκθέσεις και κέντρο έρευνας στον τρίτο όροφο, εκπαιδευτικές αίθουσες στον τέταρτο, γραφεία στον πέμπτο όροφο και εστιατόριο στον έκτο.

Η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος αποτελεί τον κύριο σκοπό της υπό σύσταση Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα,  πρόκειται να συσταθεί νομικό πρόσωπο «Association Internationale Sans But Lucratif» («Διεθνής Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»), που νομικά είναι ένας συνδυασμός σωματείου και ιδρύματος, με έδρα το Βέλγιο. Η βελγική έννομη τάξη  διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τη σύσταση ενός φορέα με διεθνή χαρακτηριστικά, όπως το υπό σύσταση Μουσείο.

Ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης: α) Δήμος Θεσσαλονίκης, β) Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και γ) Mémoire de la ShoahParis, France (Μουσείο Ολοκαυτώματος- Παρίσι, Γαλλία) κ.α.