Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη στο στόχαστρο ξένων επενδύσεων - Σκρέκας: «Έτσι οι νέοι θα βρουν καλές αμοιβές»

Ο στρατηγικός ρόλος και τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, συζητήθηκαν σε πάνελ του Thessaloniki Summit παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα

Τη μερίδα του λέοντος των μελλοντικών επενδύσεων στη χώρα θα λάβει η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μίλησε στο Thessaloniki Summit, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας με συνδιοργανωτή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε σε πάνελ στο οποίο συζητήθηκαν οι ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η περιοχή θα γίνει «ένα logistics hub στα Βαλκάνια», αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «δρόμοι και  διασυνδέσεις βελτιώνονται, ενώ παράλληλα από τα πανεπιστήμια της περιοχής αποφοιτούν άνθρωποι που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη».

Ωστόσο αναγνώρισε πως υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και το απέδωσε κυρίως στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων. «Οι νέοι δεν δημιουργούν οικογένεια και όταν το κάνουν, δεν κάνουν πολλά παιδιά  και γι΄αυτό φταίει η εργασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα την περασμένη τετραετία και έχουμε βάλει τις βάσεις, ώστε οι νέες και οι νέοι να βρουν αξιοπρεπείς εργασίες με καλές αμοιβές», ανέφερε σχετικά ο κ. Σκρέκας, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας το 2022 αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Την τοποθέτηση του υπουργού σχετικά με τις καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις υποστήριξε και ο Βασίλης Καφάτος, εταίρος της Deloitte και επικεφαλής του Deloitte Alexander Competence Center. Ο κ. Καφάτος τόνισε μεταξύ άλλων πως αρκετές ξένες εταιρείες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελλάδα.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο η Deloitte σκοπεύει να προσλάβει επιπλέον 500 άτομα στο DAAC της Θεσσαλονίκης σε ορίζοντα τριετίας, αριθμός που θα προστεθεί στο υπάρχον δυναμικό της εταιρείας στην πόλη, το οποίο σήμερα αριθμεί 1.000 εργαζόμενους.

«Θα αλλάξει τα δεδομένα στα Βαλκάνια» η επέκταση του 6ου προβλήτα

Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επέκταση του 6ου προβλήτα αναμένουν οι διοικούντες του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο, Αθανάσιο Λιάγκο.

Ο κ. Λιάγκος ανέφερε πως η διοίκηση του ΟΛΘ επέλεξε να αξιοποιήσει τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για τον 6ο προβλήτα.

Είπε ακόμη ότι «το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει τα δεδομένα στα Βαλκάνια», ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επένδυσε 67 εκατ. ευρώ από το 2018.  

Θέμα χρόνου η εγκατάσταση ισραηλίτικων εταιρειών στο ThessINTEC

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και ο Νίκος Ευθυμιάδης, CEO του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, εταιρείες από το Ισραήλ έχουν υπογράψει προσύμφωνο με τους ιθύνοντες του τεχνολογικού πάρκου της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο CEO του ThessINTEC, εκείνο που εκκρεμεί προκειμένου οι Ισραηλινοί να εγκατασταθούν στο τεχνολογικό πάρκο, είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναμένεται μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. «Η κατάσταση στη Γάζα δεν επηρέασε τις συνομιλίες μας με τους Ισραηλινούς», τόνισε ακόμη.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., Θάνος Ψαθάς, τόνισε ότι κύριος στόχος της εταιρείας είναι «να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αυτό μαζί με την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της Ελλάδος, δηλαδή στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου.

«Υψηλού επιπέδου κατάρτιση στη Θεσσαλονίκη»

Στον αριθμό 200 αναμένεται να φτάσουν οι εργαζόμενοι της PwC στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο 2024, με την εταιρεία να απασχολεί σήμερα 120 άτομα στο γραφείο της στην πόλη.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της PwC Ελλάδος αλλά και επικεφαλής του Τμήματος Αγορών, Κυριάκος Ανδρέου, οποιοδήποτε επενδυτής που θέλει να έρθει στη Βόρεια Ελλάδα ρωτά πρώτα για την περιοχή, το ανθρώπινο δυναμικό και τους συναγωνιστές.

«Η Θεσσαλονίκη έχει το πλεονέκτημα σε μεταφορές, ενέργεια και μεταποίηση και συνδέεται με τα σημαντικότερα κέντρα στην Ευρώπη. Επίσης, έχουμε δει ότι υπάρχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση και υψηλή παραγωγικότητα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», τόνισε σχετικά ο κ. Ανδρέου.

Μεγαλώνει η επένδυση της JTI στην Ξάνθη  

Συνολικά 40 εκατ. δολάρια έχει επενδύσει από το 2018 η Japan Tobacco International στο εργοστάσιο το οποίο αγόρασε από τη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Όπως είπε από το βήμα του Summit η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της JTI Ελλάδος, Γεωργία Καρούντζου, η εταιρεία έχει επταπλασιάσει την παραγωγική της δυνατότητα και έχει δεκαπλασιάσει την εξαγωγική της δύναμη από το 2018.

Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Καρούντζου η JTI παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 35% στις προσλήψεις, ενώ στην Ξάνθη θα διοχετεύσει σημαντικό μέρος από τα 3 δισ. δολάρια που αναμένεται να επενδύσει η ιαπωνική εταιρεία έως το 2025. Με τους πόρους αυτούς, θα αυξηθεί και ο αριθμός των εργατικών χεριών που απασχολεί η JTI στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Γούτα.