Skip to main content

Ορφανός: Ένας χρόνος διοίκηση Ζέρβα - Ένας χρόνος ουσιαστικά χαμένος

Άρθρο του επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» Γιώργου Ορφανού για τον απολογισμό της διοίκησης ενός χρόνου του Κ. Ζέρβα.

του Γιώργου Ορφανού*

Ένας χρόνος, μετά την ανάληψη της εξουσίας την 1η Σεπτεμβρίου 2019, συμπληρώθηκε για τη διοίκηση του κου. Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες που τον ψήφισαν επένδυσαν σκέψεις και προσδοκίες για μια καλύτερη εικόνα της Θεσσαλονίκης, μια πόλη πιο λειτουργική, πιο ελκυστική, με προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας, με κοινωνική στόχευση, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, μια πόλη πρωταγωνίστρια, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια πόλη που θα προσελκύσει επισκέπτες, επιχειρηματίες, φοιτητές, που θα προκαλεί ενδιαφέρον με τις τεχνολογικές της πρωτοβουλίες, που θα βγει από το τέλμα των τελευταίων χρόνων και θα διεκδικήσει αποφασιστικά τον δικό της κεντρικότερο ρόλο. Μια πόλη καθαρή με περισσότερο πράσινο και περισσότερο δημόσιο χώρο για τους πολίτες της, με βελτίωση στο κυκλοφοριακό.

Αυτά και άλλα πολλά είχα στη σκέψη μου, όταν συναντήθηκα με τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, για να συζητήσουμε πιθανή συμπόρευση, δεδομένου ότι η απλή αναλογική επέβαλλε δράσεις συνεργασίας, στη βάση κοινών προγραμμάτων και επιλογών. Μια ισχυρή συνεργασία παρατάξεων θα δημιουργούσε ισχυρή διοίκηση και θετικές προοπτικές για την πόλη. Δυστυχώς παρά την αρχική μου αισιοδοξία, ο δήμαρχος επέλεξε τη διαδικασία απόσπασης εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από τις άλλες παρατάξεις με προφανή ανταλλάγματα εξουσίας. Είναι φανερό ότι η υποχρέωση να παρουσιάσει ενώπιον των δημοτών ένα συμφωνημένο, μεταξύ των παρατάξεων, πρόγραμμα και συνεπώς μία ισχυρή δέσμευση, λειτούργησε αποτρεπτικά, για να προχωρήσει στην αρχική του σκέψη. Ευκολότερα τάζεις σε πρόσωπα. Δείγμα μιας νέας ηθικής.

Προεκλογικά ο κ. Ζέρβας είχε υποσχεθεί μείωση των δημοτικών τελών (καθαριότητα και φωτισμός) κατά 50%. Στο προεκλογικό παζάρι χρησιμοποίησε ένα δυνατό.. όπλο. Στην πραγματικότητα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 το ποσοστό μείωσης έγινε μόλις 12,5% κάτι ανάλογο με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών από την προηγούμενη διοίκηση. Οι πολίτες είχαν δώσει την ψήφο τους, και χωρίς ενδοιασμούς ο κ. Ζέρβας… ξέχασε τα υπεσχημένα και προχώρησε σε διαφορετικές αποφάσεις. Ο ίδιος είχε εισπράξει το ζητούμενο (ψήφος) και οι πολίτες την κοροϊδία. Δυστυχώς νέα πράξη «πολιτικής ηθικής» προστέθηκε από τον Δήμαρχο, για, για την μελλοντική προώθηση των σχέσεων του με τους πολίτες.

Σε λίγο άρχισαν να φτάνουν τα επόμενα νέα. Η διοίκηση Ζέρβα ξήλωνε όλους τους μη αρεστούς από τις θέσεις ευθύνης, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και χωρίς δημοκρατική διαδικασία, ως να επέδραμον οι «βάρβαροι» μετά την κατάληψη του κάστρου της εξουσίας. Ίσχυε το δίκαιο της εξουσίας, όχι οι αξίες, τα προαπαιτούμενα, οι γνώσεις. Ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών. Τρίτο πλήγμα στο ηθικό υπόβαθρο της διοίκησης Ζέρβα.

Ο προϋπολογισμός του 2020 φτωχός, χωρίς νέες ιδέες, σαν ρουτίνα «μη δράσεων» που συνεχίζεται. Αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων στον Δήμο, μακριά απ’ τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένα τεχνικό πρόγραμμα στηριζόμενο στα έργα της διοίκησης Μπουτάρη, μια μανία να σταματήσει οτιδήποτε κινείται από το παρελθόν (Αγίας Σοφίας, Πλατεία Ελευθερίας…) και το κυριότερο καμία νέα προοπτική για το μέλλον.

Αγαπώ την Θεσσαλονίκη και θα ήθελα πολύ να συμβάλλω στην ανασύνταξη της. Θα συνεργαζόμουν με την Δημοτική αρχή σε κάθε ιδέα, που θα στηριζόταν σε μελέτες, με συγκεκριμένη κατεύθυνση με ορατούς στόχους, για μια νικηφόρο προοπτική.

Λυπάμαι που το σημειώνω.

Η παρούσα διοίκηση Ζέρβα δεν δείχνει καμμιά σοβαρή προσέγγιση στα προβλήματα της πόλης και δεν μπορεί να δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η αλαζονική προσέγγιση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, να ακούσουν τις ανάγκες των πολιτών, να εξετάσουν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, να κατέβουν από το «άλογο» της εξουσίας.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουν όραμα, δεν διαθέτουν σχέδιο, δεν θέλουν να ασχοληθούν σε βάθος. Τους αρκεί το επιφανειακό, να πανηγυρίζουν για μια ασφαλτόστρωση, για το πλύσιμο ενός πεζοδρομίου ή μερικών κάδων και αδυνατούν να αντιληφθούν ότι χρειάζονται ειδικές δράσεις πολιτισμού, πρόγραμμα για τον αθλητισμό, τουριστική προσέγγιση λειτουργίας της πόλης μας. Ευρίσκονται αλλού. Δεν ζούμε στην ίδια πόλη, είναι φανερό. Ακόμη και τα όνειρά τους δεν μας φτάνουν.
Θέλουν να βάλουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε τετράγωνα κουτιά ΚΙΜΒΟ, σε συνθήκες κορωνοϊού εντελώς ανεύθυνα.

Αυτοί που έστελναν την Δημοτική Αστυνομία στην παραλία στις 01.00 το πρωί, υπό καταρρακτώδη βροχή το βράδυ της πρωταπριλιάς, για να ελέγξουν τη νυκτερινή απαγορευμένη κυκλοφορία, είναι απόντες εδώ και μήνες όταν η πόλη βράζει από τα δεκάδες νέα κρούσματα και απαιτούνται νέες, αποτρεπτικές δράσεις, από ανθρώπους που δυστυχώς κυβερνούν ως θεατές.

Το Σεϊχ-Σου πεθαίνει, αλλά ο κ. Ζέρβας είναι απών.

Μακάρι να ξυπνήσει και να βγει από την πανοπλία που φορά. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από την παρουσία και τη δράση του δημάρχου της.

Απαιτεί ειλικρίνεια, τιμιότητα σχέσεων, όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και αποτελεσματικές κινήσεις.

Το μήνυμα είναι φανερό: «ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

*Ο Γιώργος Ορφανός είναι Επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον»