Skip to main content

Ορφανός: Είχαμε στόχο να αποσύρουμε τις ομάδες από την Ευρώπη, αλλά δεν χρειάστηκε

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την άποψη ότι οι οργανωμένοι οπαδοί αξιοποιούνται από διοικήσεις των ομάδων και για πολιτική επιρροή

Στην ύπαρξη πρόθεσης της κυβέρνησης Καραμανλή να αποσύρει τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις –κατά τα πρότυπα της μεθόδου της Θάτσερ- αν δεν λειτουργούσε ο Νόμος για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αναφέρθηκε μιλώντας σήμερα στο Radio North 98 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και νυν επικεφάλης της δημοτικής παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» στον κεντρικό δήμο.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη δολοφονία του νεαρού Άλκη και την οπαδική βία, ο κ. Ορφανός τόνισε: «Η Θάτσερ τι έκανε; Είπε 5 χρόνια οι ομάδες δεν θα βγαίνουν στην Ευρώπη. Δεν έκανε τίποτα άλλο. Η οργάνωση υπήρχε με την αστυνομία. Όλα αυτά τα είχε, απλά μετέφερε την ευθύνη στις ομάδες και τους είπε αν συνεχιστεί η κατάσταση, άλλα δέκα χρόνια. Όμως τώρα ξεκινάμε με τα 5 χρόνια και βλέπω τη συμπεριφορά σας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρχε σκέψη ανάλογης απόφασης για απόσυρση των ομάδων μας από την Ευρώπη κατά την κατάρτιση και εφαρμογή του λεγόμενου “Νόμου Ορφανού” πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε την εφαρμογή της διαδικασίας, με στόχο αυτό που είπατε. Εάν δεν είχαμε τα αποτελέσματα, που θέλαμε, θα μεταθέταμε ένα μέρος της ευθύνης στις ομάδες. Το πετύχαμε χωρίς να γίνει αυτό το πράγμα».

Υπενθύμισε ότι «στα αρχικά στάδια εφαρμογής του νόμου, μπήκαν 19 άτομα φυλακή για οπαδική βία, αλλά μετά δεν μπήκε κανένας, γιατί ο νόμος λειτούργησε αποτρεπτικά» και αναφερόμενος στην αλλαγή του νόμου σημείωσε: «Εκεί είναι η αμαρτία, ότι ξηλώνεις κάτι, το οποίο πετυχαίνει. Το αποδίδω στο ότι ήταν μια ελαφρά προσέγγιση του επόμενου από εμένα γιατί θεώρησε ότι έτσι θα τα φτιάξει με τους οπαδούς, άρα είναι μια καλή σχέση. Όμως, δεν τα φτιάχνεις μαζί τους. Ή είσαι μαζί τους ή είσαι απέναντι. Δηλαδή με ανθρώπους, των οποίων ένα κομμάτι της σκέψης τους πρεσβεύει βία δεν μπορείς να είσαι φίλος».

Τέλος, δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη ότι οι οργανωμένοι οπαδοί αξιοποιούνται από διοικήσεις των ομάδων και για πολιτική επιρροή.