Skip to main content

Πώς θα κινηθεί η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης το 2020

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κινηθεί θετικά η αγορά της πόλης – Χρονιά ξεκαθαρίσματος η επόμενη για τη Θεσσαλονίκη

Για θετική χρονιά, αναφορικά με το 2020, κάνουν λόγο εκπρόσωποι της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης, σπεύδοντας όμως να τονίσουν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλωστε σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδας, που παρακολουθεί συστηματικά την αγορά ακινήτων, «προϋπόθεση για τη συνολική ανάκαμψη είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης εκ μέρους ιδιωτών και επιχειρήσεων για χρήση και επέκταση σε νέους χώρους και ακίνητα, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά».

Το τοπίο που διαμορφώθηκε το 2019, με τη ζήτηση να μετατοπίζεται σε ιδιαίτερα φθηνές κατοικίες, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, η έξαρση της αγοράς κτηρίων και πρώην βιοτεχνικών χώρων, τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από Έλληνες, και η μετατροπή τους σε Airbnb, η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές από το 2020 αλλά και η μικρή πτώση της ανεργίας, αποτελούν τα εχέγγυα για την ενίσχυση του κλίματος στην αγορά ακινήτων και το 2020.

Στα αρνητικά στοιχεία που επηρεάζουν την κτηματαγορά, μεταξύ άλλων, είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τη δυστοκία στη σύναψη τραπεζικού δανείου. Στα αρνητικά προστίθεται και η προοπτική της αύξησης της προσφοράς από ακίνητα που θα βγουν στην αγορά είτε από επενδυτικά κεφάλαια που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, είτε από τις ίδιες τις τράπεζες.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος «για να αναπτυχθεί η αγορά ακινήτων το 2020, στην καλή ψυχολογία που έχει αρχίσει να είναι ορατή, θα πρέπει να συνδράμουν και οι τράπεζες ανοίγοντας τις στρόφιγγες της δανειοδότησης, η οικονομία να συνεχίσει να κινείται θετικά όπως δείχνει (μεταξύ άλλων μείωση ανεργίας, φορολογικών συντελεστών) και παράλληλα να ξεκαθαρίσουν οι τράπεζες και τα funds τι θα κάνουν τόσο με το στοκ ακινήτων που διαθέτουν, όσο και με τα κόκκινα δάνεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο αν συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και ξεκαθαρίσει το τοπίο, το μεγάλο μπαμ στην αγορά ακινήτων αναμένεται να α πραγματοποιηθεί την επόμενη τριετία.  

Νεαρά ζευγάρια σε αναζήτηση κατοικίας

Δυναμικά στο παιχνίδι της αναζήτησης κατοικίας μέχρι 150.000 ευρώ φαίνεται πως μπαίνουν νέες οικογένειες, αλλά και νεαρά άτομα, τα οποία εργάζονται στο δημόσιο και κατ΄επέκταση η σταθερή τους εργασία αποτελεί το έρεισμα για να λάβουν ευκολότερα δάνεια. Σήμερα οι τράπεζες εφόσον το εγκρίνουν δίνουν δάνειο που αντιστοιχεί στο 70 έως 80% του προαναφερθέντος ποσού, κάτι που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να διαθέτουν τη σχετική «μαγιά» ρευστού προκειμένουν να αναζητήσουν την κατοικία των ονείρων τους.

Καλύτερα και νεότερα ακίνητα βγαίνουν προς διάθεση

Δεδομένου πως τα μικρά, παλιά και κατά συνέπεια τα ιδιαίτερα οικονομικά διαμερίσματα έχουν εξαντληθεί, το 2020 θα αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά ακίνητα νεότερα και καλύτερης ποιότητας. Τα εν λόγω ακίνητα, αναμφίβολα, θα έχουν υψηλότερη απαιτούμενη τιμή. Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, ό,τι ακίνητο υπήρχε στη Θεσσαλονίκη μέχρι 50.000- 60.000 ευρώ έχει πωληθεί, άρα σειρά έχουν τώρα τα ποιοτικότερα ακίνητα. Τα εν λόγω ιδιαίτερα οικονομικά ακίνητα αγοράστηκαν κατά κύριο λόγο από Βαλκάνιους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δείχνουν εξαφανισμένοι από την αγορά, καθώς τα παλιά φτηνά ακίνητα έχουν εξαντληθεί.

Ανακαινίσεις κτηρίων - κατοικιών

Οι ανακαινίσεις καλά θα… κρατούν και τη νέα χρονιά δεδομένου πως πωλήθηκαν παλιές κατοικίες σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, οι οποίες χρήζουν ανακαίνισης, ενώ και τα κτήρια που αγοράζονται για να μετατροπούν σε Airbnb απαιτούν ανακαίνιση και μάλιστα γενναία.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τον χώρο, η ζήτηση για ανακαίνιση στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 50%. Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι η ζήτηση για ανακαινίσεις θα συνεχισθεί, όσο οι τιμές των ακινήτων είναι στο όριο επένδυσης και αποφέρουν καλές αποδόσεις.

Οικοδομές ανεγείρονται σε σημεία φιλέτα της Θεσσαλονίκης

Τους τελευταίους μήνες του 2019 κάτι άρχισε να κινείται στις κατασκευές στη Θεσσαλονίκη. Ο κατασκευαστικός κλάδος και η κτηματαγορά, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, άρχισε να βγαίνει από τον πάγο και νέες οικοδομές άρχισαν να ανεγείρονται σε σημεία φιλέτα της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της πόλης αλλά και στην Καλαμαριά. Οι νέες αυτές κατασκευές μπορεί να μην λαμβάνουν χαρακτηριστικά τάσης, ωστόσο ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά ενός κλάδου, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την ελληνική οικονομία.

Ισχυρό κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση για τους κατασκευαστές αποτελεί και η τριετής αναστολή του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή πώλησης στις νεόδμητες οικοδομές στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης αγγίζει τα 2.000 ευρώ.

Ζήτηση για οικόπεδα  

Για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία έχουν αρχίσει να τσιμπάνε οι τιμές των οικοπέδων, τα οποία έχουν πλέον βγει από τα αζήτητα. Κατασκευαστές και εργολάβοι ενδιαφέρονται για οικόπεδα προκειμένου να επενδύσουν, την ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα παίρνει τα πάνω της.