Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με συγκίνηση και υπερηφάνεια η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου (vid)

Η παρέλαση ξεκίνησε με τα πολιτικά τμήματα, σχολεία και συλλόγους, ενώ κυρίαρχο ρόλο είχε το στρατιωτικό κομμάτι

Συγκίνηση και υπερηφάνεια κατέκλυσαν το πλήθος κόσμου που παρευρέθη στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο στις 10.30 και, ακολούθως, μετέβη στον χώρο της παρέλασης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην παρέλαση των στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, ενώ νωρίτερα παρέστη στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εξέδρα βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όσο και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το παρών στην εξέδρα των επισήμων έδωσαν ακόμη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά και πληθώρα προσώπων της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τα πολιτικά τμήματα, σχολεία και συλλόγους, ενώ κυρίαρχο ρόλο είχε το στρατιωτικό κομμάτι.

Σε άψογο σχηματισμό παρέλασαν στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου τα σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και 2, αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panjer 2000 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, πυραυλικά συστήματα MLRS, XOK, τμήματα του μηχανικού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου M113 και M117, αυτοκινούμενοι όλμοι, οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλά ακόμη.

Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Οι συστοιχίες μαχητικών αεροσκαφών F16, ελικοπτέρων chinook και apache, λίγο πριν ολοκληρωθεί η παρέλαση έκοψαν την ανάσα.

Τις εντυπώσεις έκλεψε φυσικά η επίδειξη του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ, με τον σμηναγό Χρήστο Πάρη Χαρίτο στο cockpit, ο οποίος εκπαιδεύτηκε για τον σκοπό αυτό, έχοντας πάνω από 1.600 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1200 είναι σε αεροσκάφη F-16. Στο τέλος της επίδειξης ο σμηναγός έστειλε το μήνυμά του από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για όλη την Ελλάδα.