Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε δεύτερο βαθμό στον κρεατέμπορα για τη δολοφονία του Γραικού

Ο 50χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε και σε δεύτερο βαθμό στον 50χρονο κρεατέμπορα για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού, που βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητό του στη κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2019, δυόμιση χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο κρεατέμπορας για τη δολοφονία του Γραικού

Ο 50χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ο κατηγορούμενος, που στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι το θύμα τού επιτέθηκε και ότι ο ίδιος δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει, θα επιστρέψει στη φυλακή όπου βρίσκεται από τότε που συνελήφθη.

Τα ίχνη του Δημήτρη Γραικού χάθηκαν τον Νοέμβριο του 2016, μετά την παραμονή του στο σφαγείο της Χαλάστρας, από όπου έφυγε με το αγροτικό του αυτοκίνητο.

Οι έρευνες ήταν πολύμηνες και ο κατηγορούμενος απέκρυπτε το γεγονός ότι είχε θάψει τον Δημήτρη Γραικό στην ίδια του τη μονάδα.

Μετά από μια οικονομική συναλλαγή που είχαν οι δύο άνδρες, κατά την οποία το θύμα φέρεται να αδικήθηκε, μετέβη στον στάβλο του κατηγορούμενου για να του ζητήσει τον λόγο που του έδωσε λιγότερα χρήματα από αυτά που συμφώνησαν. Ο 50χρονος κατηγορείται ότι τον ξυλοκόπησε άγρια, με αποτέλεμα ο 59χρονος να καταλήξει. Για να εξαφανίσει τα ίχνη του, ο κατηγορούμενος άνοιξε δύο λάκκους στη μονάδα, στον ένα από τους οποίους έριξε το αυτοκίνητο και στον άλλον το πτώμα του Γραικού.

Το μυστήριο λύθηκε τελικά όταν με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ που -κατόπιν υπόδειξης των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης- σάρωσαν με ειδικά μηχανήματα την περιοχή γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορουμένου.

Αρχικά εντοπίστηκε θαμμένο το αγροτικό αυτοκίνητο του θύματος και στη συνέχεια, σε άλλο σημείο, η σορός του, που έφερε κακώσεις από αλλεπάλληλα χτυπήματα.