Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Την ενοχή του 50χρονου κρεατέμπορα για τη δολοφονία του Γραικού πρότεινε η εισαγγελέας

«Όταν κάποιος χτυπάει κάποιον έτσι και του σπάει τα κόκκαλα, αποδέχεται ότι θα πεθάνει», είπε στην αγόρευσή της

Να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ο 50χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού πρότεινε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης η εισαγγελέας, Δέσποινα Σιδηροπούλου.

Ο 59χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητό του στη κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης, δυόμιση χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του.

Αναλύοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και τη χθεσινή απολογία του κατηγορούμενου, η εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγούμενου ότι τέλεσε το έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμής και εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος όπως κατηγορείται. Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό, ο 50χρονος κρεατέμπορας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στις έρευνες για τον εντοπισμό του Γραικού επί δυόμιση χρόνια, λέγοντας ότι επιστρατεύτηκαν εξειδικευμένα τμήματα της αστυνομίας, εθελοντές καθώς και σημαντικός εξοπλισμός. Σημείωσε μάλιστα ότι ελέγχθηκαν 21 κάμερες καθώς και ότι αξιοποιήθηκαν και ερευνήθηκαν όλες οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, που ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση.

«Το μεγαλύτερο μυστήριο δεν ήταν ότι εξαφανίστηκε ένας άνθρωπος αλλά το αυτοκίνητο», είπε και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος διαπιστώθηκε ότι ήταν ο τελευταίος που είχε επαγγελματική συναλλαγή μαζί του.

Αναφερόμενη στον εντοπισμό του αυτοκινήτου από ειδικά μηχανήματα του ΑΠΘ, σημείωσε ότι ακόμα και τότε ο κατηγορούμενος συνέχισε να αποκρύπτει την πράξη του καθώς «το πρώτο πράγμα που είπε ήταν ότι βοήθησε τον Γραικό να θάψει το αυτοκίνητο γιατί ήθελε να εξαφανιστεί λόγω χρεών. Μετά όταν προσήχθη αναγκάστηκε να πει και πού ήταν θαμμένος».

Σχολιάζοντας την απολογία του 50χρονου, η εισαγγελέας είπε πως θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος «δεν έκανε καν ΚΑΡΠΑ για να σώσει τον Γραικό, καθώς όταν πήγε τρίτο άτομο στη μονάδα και μίλησαν, δεν ήταν λαχανιασμένος η ιδρωμένος».

«Ο Γραικός τον ακολούθησε για να πάρει τα μαύρα χρήματα που είχαν συμφωνήσει, όχι να δει ποσα ζώα έχει. Όταν άνοιξε τον φάκελο μετά τη συνάντησή τους και είδε ότι ήταν λιγότερα τα χρήματα, πήγε να ζητήσει τον λόγο. Πιστεύω ότι πράγματα είπε βρισιές και τον έπιασε από τον γιακά, θα πήγε έξω φρενών», σημείωσε σχετικά με τα όσα είπε ο κατηγορούμενος για το πώς ξεκίνησε ο καβγάς.

«Τον ξυλοκόπησε, τον έριξε κάτω και τον χτυπούσε με γροθιές και κλοτσιές. Όταν κάποιος χτυπάει κάποιον έτσι και του σπάει τα κόκκαλα, αποδέχεται ότι θα πεθάνει. Αυτό το έκανε ο κατηγορούμενος, είχε ανθρωποκτόνο δόλο. Φαίνεται από τα πληγέντα σημεία, την ένταση και τη σφοδρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Στα πρώτα τρία λεπτά έσπευσε να κρύψει τα ίχνη του. Δεν πήρε ούτε το ΕΚΑΒ. Κάθε λογικός άνθρωπος αυτό θα έκανε. Ούτε τη στιγμή που βρήκαν το αυτοκίνητο παραδέχτηκε ότι τον σκότωσε. Μετά από δυόμιση χρόνια η πρώτη κουβέντα ήταν αυτή, ότι τον βοήθησε να θάψει το αυτοκίνητο για να εξαφανιστεί.

Δεν μας είπε καν τις βρισιές που τον εξόργισαν για να καταλάβουμε την υπερδιέγερση των συναισθημάτων», πρόσθεσε η εισαγγελέας και πρότεινε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη οι αγορεύσεις των δικηγόρων ενώ η απόφαση αναμένεται αύριο.