Skip to main content

Thessaloniki Summit: Αναγκαία μία νέα βιομηχανική πολιτική

Διακρατικές δράσεις αναπτυξιακής συνεργασίας για δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Διακρατικές δράσεις αναπτυξιακής συνεργασίας για δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Η βιομηχανική ανασυγκρότηση και η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως το έθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του Thessaloniki Summit.

Ο κ. Σαββάκης τόνισε πως η βιομηχανική ανάπτυξη είναι κυρίαρχη στο πλαίσιο προοπτικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη έρευνα για τις προοπτικές που βλέπουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας (δείτε εδώ), χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματά της απογοητευτικά, ενώ επεσήμανε πως «από τους τέσσερις πρωθυπουργούς που θα μιλήσουν απόψε προσδοκούμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό και την ανακοίνωση δράσεων αναπτυξιακής συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα του το Thessaloniki Summit να δώσει την ευκαιρία να τεθούν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις του επόμενου διαστήματος. 

Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο επικεφαλής του Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταυροδρόμι γεωπολιτικών εξελίξεων και μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στα επόμενα χρόνια. Απευθύνουμε έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες να στηρίξουν τις προσπάθειες των υγειών δυνάμεων της πόλης, για να αναδειχθεί σε αυτό που ήταν και αυτό που πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας συγκεκριμένα, όπως η στρατηγική γεωγραφική σχέση, η εγγύτητα με τις οικονομίες των βαλκανίων, οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, η αναβάθμιση του δικτύου υποδομών, η παραγωγή γνώσης και καινοτομίας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. «Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο εξωστρεφής και φιλική στην επιχειρηματικότητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, και αναφέρθηκε στο άνοιγμα το επόμενο διάστημα προσκλήσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για στήριξη της επιχειρηματικότητας και τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. «Τελικός στόχος είναι η Μακεδονία να γίνει πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι δεν αρκεί να αποκαλούμε τη Θεσσαλονίκη «νυφούλα του Θερμαϊκού» και «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», αλλά πρέπει να την καταστήσουμε τέτοια. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη ήταν μία πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων, μία συμπρωτεύουσα στο μεγάλο σύστημα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν, αλλά πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτό», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, και επανέλαβε πως το κράτος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως ο ΣΒΒΕ έγινε κοινωνικός εταίρος, «δείχνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να ακουστεί η φωνή του επιχειρηματία».