Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
x

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΠΟ Α’ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΕΩΣ ΚΕΛΛΑΡΙΟ ΟΡΜΟ

Άρθρο του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων στον Δ. Θεσσαλονίκης Θανάση Παππά για την πρόταση της προηγούμενης διοίκησης για το παράκτιο μέτωπο

Άρθρο του Θανάση Παππά*

Στους στρατηγικούς άξονες του Δήμου ( Επιχειρησιακό Σχέδιο (Α Δ Σ 729/2017), Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας “Θεσσαλονίκη 2030” (Α Δ Σ 728/2017), Στρατηγικό του Σχέδιο (Α Δ Σ 1573/2015) διατυπώνεται με σαφήνεια ο στόχος για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή μητρόπολη, τουριστικό, διαμετακομιστικό, εκθεσιακό – τεχνολογικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με φέρουσα ικανότητα την δυνατότητα διοργάνωσης διεθνών εκδηλώσεων, με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης.

Στη λογική αυτή ξεχωριστή σημασία έχει η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πόλων ανάπτυξης που θα αποτελέσουν τα νέα τοπόσημα της πόλης (ΔΕΘ+ μητροπολιτικό πάρκο, Νοτιοανατολική Πύλη, Μύλοι Αλατίνη+ Ποσειδώνιο +κελλάριος όρμος, θαλάσσιο μέτωπο).

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η διεύρυνση του δημόσιου χώρου, με αναπλάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, η πρόσδεση των πολεοδομικών αναπλάσεων με δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις συνιστούν το μείγμα που θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Προτεραιότητες που είχαν τεθεί, από την προηγούμενη διοίκηση:

= Η απόδοση δημοσίων χώρων του παραλιακού μετώπου από την ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο.
= Η δημιουργία αναπτυξιακού πλάνου για την ευρύτερη περιοχή Ποσειδωνίου- Μ. Μουσικής που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής.
= Η μεταβολή της κατάστασης στους Ομίλους, με δημιουργία σύγχρονων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, που θα δώσει ώθηση σε συναφείς δραστηριότητες με πλήρη αξιοποίηση της θάλασσας.
= Η λειτουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας που θα βελτιώσει τις μεταφορικές εξυπηρετήσεις και θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης σήμερα υπάρχει το σχέδιο – πρόταση για την ανασυγκρότηση του παραλιακού μετώπου.

Το Επενδυτικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης του παράκτιου μετώπου περιλαμβάνει την περιοχή από την Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ έως τον Κελλάριο Όρμο. Επειδή η μνήμη είναι κοντή υπενθυμίζεται πως το σχέδιο εκπονήθηκε με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Deloitte.

Μάλιστα, το 2017 ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του οποίου επρόκειτο να υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και η μελέτη για την ανασυγκρότηση του παραλιακού μετώπου.

Η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο ήταν υποχρέωση του δήμου, σύμφωνα με όσα προέβλεπε και το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογράψει με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο τελικά είχε παραχωρηθεί η παραλία στον δήμο για 49 χρόνια. Μέχρι τότε η νέα παραλία που είχε ανακατασκευαστεί από τοn Δήμο Θεσσαλονίκης ανήκε στην ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ.!

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κελλάριος Όρμος

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ