Skip to main content

Άγιος Στυλιανός: Τα έργα και οι ημέρες της Σπανού και η έλλειψη πάγκου του Ζέρβα

Η προσφυγή του παιδιάτρου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και η εορταστική εκδήλωση στο ίδρυμα την Πρωτοχρονιά 2021

Την αποπομπή της Ιωάννας Σπανού από την προεδρία του δημοτικού βρεφοκομείου "Άγιος Στυλιανός" σας την είχα προαναγγείλει εγκαίρως, πριν ακόμη να προκύψουν οι αναταράξεις στην παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα εξ αιτίας των εκτός λίστας εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, έγραφα στις 21 Φεβρουαρίου ότι "η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Σπανού τα έχει κάνει ολίγον μαντάρα" και πως "ο δήμαρχος φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να την αντικαταστήσει". Βεβαίως, η απομάκρυνσή της συνδέθηκε τώρα με την ανεξαρτητοποίησή της. Όμως, ακόμη και να παρέμενε στην παράταξη, η απόφαση περί της αποπομπής της είχε ήδη ληφθεί.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ίδια αποφάσισε να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση και να ανεξαρτητοποιηθεί. Ρόλο σε αυτό έπαιξε επίσης η προηγηθείσα διαγραφή του τέως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δρόσου Τσαβλή με τον οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις, αν και η ίδια ψήφισε υπέρ της διαγραφής του. Ο Τσαβλής ήταν ίσως ο τελευταίος που είχε απομείνει από τη διοίκηση, να τη στηρίζει, παρά τις αλλεπάλληλες γκάφες της. Σε μία εξ αυτών, μάλιστα, είχε εμπλέξει και τον ίδιο.

Αναφέρομαι στη διαδικασία επιλογής του παιδιάτρου του δημοτικού βρεφοκομείου. Στο τέλος του 2020 ο "Άγιος Στυλιανός" προχώρησε σε προκήρυξη για την επιλογή παιδιάτρου. Αιτήσεις κατέθεσαν πέντε, μεταξύ των οποίων και εκείνος ο οποίος κατείχε τη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Η αποκλειστική ευθύνη της τελικής επιλογής ανήκει στην πρόεδρο του Ιδρύματος, δηλαδή στη Σπανού. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, εκείνη, αισθανόμενη προφανώς ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση, ενέπλεξε στην όλη διαδικασία τον γιατρό Τσαβλή στον οποίο περιήλθαν με κάποιον τρόπο, τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων για τη θέση, παρότι αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μάλιστα, προκειμένου να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της, συγκάλεσε συνεδρίαση του δ.σ. του Ιδρύματος, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο Τσαβλής, αν και δεν είναι μέλος του δ.σ. Εν τέλει, επιλέχθηκε μια γιατρός για τη συγκεκριμένη θέση, ενώ ο επί πενταετία παιδίατρος του Ιδρύματος κατετάγη τελευταίος στη λίστα αξιολόγησης. Μετά δε, προσφυγή που κατέθεσε ο ίδιος, η Σπανού παραδέχθηκε ότι κάτι πήγε στραβά και τον ανέβασε δύο θέσεις, δηλαδή στην τρίτη θέση, από την πέμπτη που ήταν. Κατόπιν αυτών, ο τέως, πλέον παιδίατρος του δημοτικού βρεφοκομείου, έχει προσβάλει την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης της οποίας η κρίση αναμένεται.

Όμως, αυτή δεν ήταν η μόνη αστοχία της Σπανού. Είναι χρεωμένη και με άλλες. Μία εξ αυτών αποκάλυψε στην ανακοίνωση της αποκαθήλωσής της ο ίδιος ο Ζέρβας όταν είπε ότι "εκδήλωσε συμπεριφορά μη συνάδουσα προς το αξίωμα της προέδρου κοινωφελούς ιδρύματος", διευκρινίζοντας πως "δεν τον έχει ενημερώσει μέχρι σήμερα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μετά τις καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον covid-19, για γεγονότα εορταστικής εκδήλωσης στο ίδρυμα την Πρωτοχρονιά 2021, παρότι της ζητήθηκε εγγράφως". Ο δήμαρχος αναφέρεται σε εκδήλωση κοπής πίτας την οποία διοργάνωσε η πρόεδρος εντός του βρεφοκομείου, παρουσία και ατόμων άσχετων με το Ίδρυμα, παρότι υπήρχαν αυστηρότατοι περιορισμοί λόγω πανδημίας.

Πέραν αυτών, το δ.σ. του Αγίου Στυλιανού, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Σπανού, χορήγησε πριν από λίγο καιρό μία βεβαίωση σε καμιά 25αρια συμβασιούχους του Ιδρύματος ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σε δικαστήριο που κάνουν, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω εάν αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο ή εάν η Σπανού κινήθηκε αυτοβούλως. Θα φανεί.

Εκείνο πάντως που φαίνεται ήδη, είναι η έλλειψη πάγκου στην παράταξη Ζέρβα. Απόδειξη το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αναλάβει ο ίδιος, έστω και προσωρινά, τη θέση της Σπανού. Προφανώς, το επόμενο διάστημα, θα αναζητήσει κάποιον άλλον να του φορτώσει και αυτόν το ρόλο ή έστω, να του εκχωρήσει το δικαίωμα της υπογραφής.