Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί δεν θα παρελάσουν πολιτικά τμήματα την 28η Οκτωβρίου

Αυστηρά έως 60 λεπτά η στρατιωτική παρέλαση - Δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους των πολιτικών τμημάτων που ενημερώθηκαν για την απόφαση

Χωρίς πολιτικά τμήματα θα διεξαχθεί η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκε νωρίς το πρωί, στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα συμμετέχουν μόνο τα στρατιωτικά τμήματα.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Για 60 λεπτά και μόνο με στρατιωτικά τμήματα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Η απόφαση ελήφθη μόλις έξι μέρες πριν την παρέλαση και διευκρινίζει ότι πέραν των στρατιωτικών τμημάτων δεν πρόκειται να παρελάσει κανείς, ενώ η παρέλαση συνολικά δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία ώρα σε διάρκεια.

Όπως ήταν αναμενόμενο ήδη οι πρώτοι εκπρόσωποι πολιτικών τμημάτων που ενημερώθηκαν για την απόφαση διαμαρτύρονται για τη λήψη της την τελευταία στιγμή κι ενώ είχαν γίνει προετοιμασίες και προγραμματισμός.

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δύσκολα θα επέτρεπαν παρελάσεις όπως στο παρελθόν, με διάρκεια δύο ή και περισσοτέρων ωρών και με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων, σωματείων, ενώσεων και οργανώσεων, καθώς και αντιπροσωπειών σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή στρατιωτική παρέλαση είχαν δηλώσει συμμετοχή άνω των 40 μη στρατιωτικών τμημάτων και η διάρκεια της παρέλασης με βεβαιότητα θα ξεπερνούσε τις δυο ώρες, με τους αρμόδιους να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη διάρκεια.

Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει μεν η παρέλαση της 28ης, αλλά να συμμετέχουν σ' αυτή μόνον τα στρατιωτικά τμήματα που προγραμματίστηκαν ήδη, χωρίς τη συμμετοχή ούτε καν σχολείων, ενώ η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά στη Θεσσαλονίκη, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, με διάρκεια επίσης το πολύ μίας ώρας και με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους θεατές.