Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εντός του 2023 το έργο αναβάθμισης της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου (φωτο)

Ξεκινά η μελέτη αναβάθμισης της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου - Την Παρασκευή 15 Απριλίου θα διενεργηθεί η αποσφράγιση των προσφορών

Πράσινο φως για την ανάθεση της «Μελέτης Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήματος της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου», ύψους 149.371,81 ευρώ ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Νεάπολης - Συκεών και του δήμου Παύλου Μελά.

Όπως τόνισαν οι δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, πρόκειται για ένα έργο πνοής, υψίστης σημασίας για την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων.

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο δήμων έγινε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Παύλου Μελά από τους δημάρχους Σίμο Δανιηλίδη και Δημήτρη Δεμουρτζίδη, παρουσία στελεχών των δημοτικών Αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου θα διενεργηθεί η αποσφράγιση των προσφορών και θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο δήμων, τον Ιανουάριο του 2023, να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, ακολούθως να προχωρήσει η δημοπράτηση και εντός του 2023 να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.



Η μελέτη Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας και Περιβαλλοντικού σχεδιασμού τμήματος της Λεωφόρου Α. Παπανδρέου στοχεύει, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο δήμων, «στην κάλυψη των αναγκών μετακίνησης για οχήματα και πεζούς και της στάθμευσης οχημάτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασφάλειας με το βέλτιστο τεχνικοοικονομικά τρόπο και τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Η μελέτη αφορά σε τμήμα της οδού Ανδρέα Παπανδρέου που διατρέχει ακριβώς στο διοικητικό όριο των δημοτικών κοινοτήτων Πολίχνης και Συκεών των δήμων Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών αντίστοιχα, με το ένα άκρο να βρίσκεται στο ύψος του Τερματικού Σταθμού της λεωφορειακής γραμμής του ΟΑΣΘ  Νο 25: Νεάπολη-Βενιζέλου (ανισόπεδος σηματοδοτούμενος κόμβος με την Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης) και το άλλο του άκρο στον κόμβο με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά, που αποτελεί και είσοδο για την περιοχή Μετεώρων. Το έργο θα καλύψει το τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας μέχρι και τη διασταύρωση Κόκορα (Ανδρέα Παπανδρέου, Επταπυργίου, Ελπίδος).

Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου

Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζεται από τους δύο δήμους, αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο κυκλοφοριακά τμήμα στην ευρύτερη περιοχή, εφόσον λειτουργεί ως κύρια πύλη εισόδου - εξόδου των δήμων Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών προς/από ανατολικά και δυτικά τμήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης μέσω της Εσωτερικής Περιφερειακής, αλλά και προς/από οικιστικά συγκροτήματα όπως τους οικισμούς Πεύκων, Ασβεστοχωρίου, Χορτιάτη, Πανοράματος κ.α., μέσω της υπόγειας διάβασης της  Περιφερειακής οδού.

Λειτουργικά, η οδός κατατάσσεται σε αστική αρτηρία, εφόσον εξυπηρετεί μετακινήσεις σχετικά μεγάλης απόστασης και σύνδεση μητροπολιτικών, υπερτοπικών και τοπικών κέντρων πόλης των δήμων Παύλου Μελά (Πολίχνη, Σταυρούπολη και Ευκαρπία) και Νεάπολης - Συκεών (Νεάπολη, Συκιές, Πεύκα, Αγ. Παύλος). Παράλληλα λειτουργεί και ως δευτερεύουσα υπεραστική συλλεκτήρια οδός, εφόσον εξυπηρετεί την προσπέλαση προς οδούς ανώτερης λειτουργικής βαθμίδας, όπως είναι πχ. η Εσωτερική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης και από/προς χρήσεις γης υπερτοπικής σημασίας, που αποτελούν ξεχωριστά τοπικά κυκλοφοριακά συστήματα, όπως πχ. τα τρία Νοσοκομεία, τα οποία χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή των δύο δήμων δηλαδή το  Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως και το Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου και τέλος από/προς συγκοινωνιακούς σταθμούς επιπέδου Χώρας, όπως είναι το αεροδρόμιο Μακεδονία.



Διοικητικά η οδός Α. Παπανδρέου κατατάσσεται στην κατηγορία των Επαρχιακών Οδών (Επαρχιακή οδός 2). Το γεγονός αυτό, δηλαδή ο διττός τρόπος λειτουργίας ως αστική αρτηρία αλλά και ως δευτερεύουσα υπεραστική συλλεκτήρια οδός ή αλλιώς η εξυπηρέτηση σε καθημερινή βάση πλήθους εσωτερικών τοπικών αλλά και πλήθους εξωτερικών υπερτοπικών μετακινήσεων αποτελεί τη βασική αιτιολόγηση για τα σημαντικά κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα που παρατηρούνται καθημερινά στην οδό.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Καρμανιόλα η Λεωφόρος Παπανδρέου από Μετέωρα μέχρι Περιφερειακό (φωτο+video)

Η προς ανάθεση μελέτη Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας και Περιβαλλοντικού σχεδιασμού τμήματος της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρεται συνοπτικά στα παρακάτω:

- Καθορισμός νέας τυπικής διατομής του οδοστρώματος σταθερού πλάτους σε όλο το μήκος του τμήματος με μία λωρίδα /κατεύθυνση και με σταθερό πλάτος λωρίδας μηχανοκίνητης κυκλοφορίας 4,00 μ. σε όλο το μήκος του τμήματος,

- Αναθεώρηση της λειτουργίας των κρίσιμων κόμβων και διασταυρώσεων και μελέτη σήμανσης/σηματοδότησης των κόμβων,

- πρόταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων,

- ανακατασκευή της οδού,

- νέα κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση,

- έργα τοποθέτησης φωτεινής σηματοδότησης και πληροφοριακών πινακίδων μεταβλητού μηνύματος,

- διερεύνηση στη φάση της προμελέτης για έγκριση-δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας (Woonerf) σε συνδυασμό με μονοδρομήσεις,

- έργα διαμόρφωσης πεζοδρομίων - πεζοδρόμων για συνεχή και ομαλή κίνηση των πεζών από και προς τον Τ.Σ. του ΟΑΣΘ,

- καθορισμός του πλάτους και της μορφής των πεζοδρομίων,

- διερεύνηση εφικτότητας υλοποίησης εναλλακτικής πρότασης κυκλικού κόμβου (roundabout) αντί της σηματοδότησης στον κόμβο των οδών Α. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου,

- κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων,

- κατασκευή δικτύου άρδευσης,

- κατασκευή δικτύου οδοφωτισμού.




Από την πλευρά του δήμου Νεάπολης - Συκεών παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Στέλιος Γκατζές και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Αγγελοχωρίτης. Από τον δήμο Παύλου Μελά παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού - Μελετών Έργων – Σχολικής Στέγης Αναστασία Φραγκοπούλου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου και η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Μίνα Παπαδιαμαντή.

Δηλώσεις δημάρχων Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι «συνεχίζουμε την πολύ καλή συνεργασία με τον γειτονικό δήμο Παύλου Μελά και τον ίδιο τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τους συνεργάτες του. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για τη «Μελέτη Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήματος της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου», με την οποία, από κοινού οι δύο δήμοι θα εκπονήσουμε ολοκληρωμένη μελέτη για ένα έργο πνοής που περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων, δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, δικτύου ηλεκτροφωτισμού, άρδευσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αναπλάσεις, φυτεύσεις και άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις στη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου που συνδέει τις πόλεις μας με την περιφερειακή οδό».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης σημειώνει ότι «είμαι ευτυχής γιατί υπογράψαμε και δρομολογούμε ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών. Η πολύ καλή συνεργασία μας με τον Σίμο Δανιηλίδη και τον υπηρεσιακό του μηχανισμό αποδίδει καρπούς για τους κατοίκους των δύο δήμων αλά και για τους διερχόμενους, από τη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου με τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, τις υψηλές ταχύτητες, τη στάθμευση – κίνηση των οχημάτων, τις ροές πεζών και τους μεγάλους κινδύνους για ατυχήματα και δυστυχώς και για απώλεια ζωής. Προχωράμε για ένα σοβαρό έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή».